Novosti

Sarajevogas: BiH više neće biti jedina država u Evropi bez javne punionice


Osnovna djelatnost Sarajevogasa je distribucija prirodnog gasa, upravljanje i održavanje gasnog sistema Kantona Sarajevo.

Davno pokrenuta nastojanja za očuvanje kvalitete zraka traju i danas, a implementacijom Menadžmenta tehničke sigurnosti, ova kompanija učinila je veliki iskorak ka dostizanju evropskih standarda u oblasti sigurne i tehnološki besprijekorne distribucije gasa.

U sarajevskoj kompaniji konstantno se uvode noviteti, rade se novi projekti, a koje su to aktuelnosti otkrila nam je direktorica Nihada Glamoč.

”Osim širenja gasne mreže, Sarajevogas sa lokalnim zajednicama priprema planove. Trenutno smo završili treću fazu gasifikacije Poljine – Grdonj i sada slijedi spajanje općine Centar i općine Vogošća, a drugi projekt je uvezivanje gasnog prstena Igman – Hadžići. Jedan od naših najvažnijih projekata koje ćemo započeti je izgradnja javne punionice na prirodni gas. U narednom periodu objaviti ćemo tender za izgradnju, a punionica će biti na lokalitetu Butila, pa nam zadovoljstvo predstavlja što uskoro više nećemo biti jedina država u Evropi bez javne punionice. U toku je i projekt koji je podržala Vlada KS-a, da sa Ministarstvom prostornog uređenja i okoliša radimo priključak za 1 KM”, kazala je direktorica Sarajevogasa.