Tema u fokusu

I pored brojnih problema u BiH kompanije iz mesne industrije bilježe brzi rast


Brzorastuće kompanije danas u svijetu zaobilaze sve prepreke, pronalaze rješenje svakog problema i primjer su poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima da, uprkos svim nedaćama, moguće je razvijati se i voditi kompaniju ka uspjehu.

Upravo u ovu grupu uspješnih možemo svrstati bosanskohercegovačke brzorastuće kompanije iz djelatnosti „Prerada i konzerviranje mesa“, što je djelatnost koja generalno bilježi značajan izvoz iz BiH.

Prema podacima LRC-a tri bh. kompanije koje se bave preradom mesa ostvarile su u protekom periodu brzi rast: Makea (Gradiška) sa složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 58 posto, zatim Bajra (Travnik) čiji je CAGR 22 posto, te Semić (Visoko) sa CAGR-om od 18 posto. Ove brzorastuće kompanije su tokom 2016. godine ostvarile prihod od 183,5 miliona KM te izvoz od 57,5 miliona KM.

Brojni su problemi sa kojima su se prerađivači mesa u BiH suočavali u proteklom periodu. Kako je u razgovoru za Poslovne novine istakla Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju BiH, jedan od najznačajnijih problema sa kojima se suočavaju bh. prerađivači mesa jeste nedostatak sirovine za preradu.

„Tome u prilog ide slabo razvijena stočarska proizvodnja u zemlji, pa su prerađivači prisiljeni uvoziti sirovinu. Osim toga, problem domaćih proizvođača su i visoko subvencionirani uvozni proizvodi, koji niskom cijenom smanjuju konkurentnost domaćim proizvodima. Obzirom da se BiH opredijelila za liberalnu trgovinu, vrlo se teško iznalaze mjere za zaštitu domaće proizvodnje. Ključ razvoja mesoprerađivačke industrije je u razvoju domaćeg stočnog fonda, kroz subvencije i investicije države, koji bi onda mogli proizvesti dovoljno sirovine po cijenama koje bi mogle parirati cijenama uvozne sirovine za preradu“, navela je Muhamedagić.

Ipak, kompanije iz ovog sektora su uspjele prevazići probleme i ostvariti brzi rast. Mesoprerađivačka industrija u Bosni i Herceovini je jedan od najvažnijih podsektora prehrambene industrije, pored mljekarske industrije i prerade voća i povrća.

„Iz godine u godinu primjećuje se napredak u razvoju pomenute industrije. Kompanije koje su stabilne na tržištu se često odlučuju za prošrenje prerađivačkih kapaciteta. Trenutno, možemo reći da je kapacitet prosječne prerađivačke kompanije preko 2.400 tona na godišnjem nivou“, rekla je Muhamedagić.

Kompletan članak pročitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”.