Trgovina

Neizvjesna sezona pred smiljarima u Hercegovini


Smilje bi u Hercegovini ove godine trebalo imati rekordan urod, međutim na njemu mnogi neće zaraditi. Otkupna cijena pala je s početnih 5 KM po kilogramu na čak 20 feninga! Prošla godina bila je teška za smiljare, a prognoze za ovu otkupnu sezonu nisu optimistične.

Osim što se ne zna kakva će biti otkupna cijena, mnogi ne znaju ni kome bi zapravo prodali smilje.

Prošle godine smilje sam obrao i prodao za 2 KM. Smilje sam prodao u jednu destileriju u Čitluku, međutim još čekam novac da mi se isplati. Dio novca sam dobio odmah, da mi se zamažu oči, a na ostali dio još čekam. Ove godine neću ići u sjetvu“, izjavio je jedan od sagovornika.

Osim što je pala cijena sirovine, nagađa se kako je i pala cijena ulja na 500 KM po litru. Međutim, unatoč nižoj cijeni ulja ni ono nema svoje mjesto na tržištu, niti ima zagarantovani otkup.

Kaže kako su mnogi digli ruke od smilja jer ne postoji siguran otkup ni tržište na koje bi se ova biljka mogla plasirati.

Prošle godine ljudi su sami nosili svoje smilje i plaćali destilerijama da prerade smilje i naprave ulje. Sami su plaćali analizu, ali za  šta? Na kraju im to isto ulje ostalo u podrumu, jer ga nemaju kome prodati. Mnogi su prodavali preko interneta, poznanika, ali rijetko ko ga je uspio prodati. Ono što je sigurno da je da se sadnice ove biljke ne traže, te da masovnog odlaska na dnevnice kao ranije nema. Nadat ćemo se da će biti bolje“, ističe sagovornik.

Pretpostavlja se da je u Hercegovini zasađeno nekoliko milion sadnica smilja, te da postoji desetine destilerija.

Od prošle godine vlast je smiljare uključila u program poticaja. Najavljivano je i kako će smilje iz Hercegovine završiti i u azijskim zemljama, no konkretnih pomaka nema. Zasad se zna da smilja ima u velikim količinama ali obećane zarade nema, navodi Agroklub.ba.