Industrija

Vojna industrija, pokretač razvoja i sredstvo uništenja


U svakom momentu na svijetu se dešava barem jedan vojni sukob. Rat je stanje u kojem je čovječanstvo od pamtivijeka. Iako svi uviđaju negativne posljedice ratovanja i ogromne ožiljke koje ono iza sebe ostavlja, nemoćni smo ga zaustaviti. Ipak, iza kulisa, kriju se podaci koji govore da je industrija koja opskrbljiva zaraćene strane jedna od najmoćnijih na globusu. Rat se nekima zaista isplati. Vojna tehnologija je uvijek deset koraka ispred one civilima dostupne.

Vrlo često su ratovi bili pokretači ljudske inovacije i nauke. Dok je u Hladnom ratu trajala trka u naoružanju, glavni akteri su se takmičili i u razvoju tehnologije. Iako je slomom Sovjetskog Saveza, Hladni rat formalno završen, isti akteri i danas vladaju rang listama najvećih proizvođača i izvoznika vojne opreme.

U nastavnu vam donosimo listu deset najvećih sila vojne industrije i frapantne podatke o izvozu njihovog naprednog naoružanja:

10. Holandija:
Najveći kupci “države cvijeća” su Jordan, Indonezija i SAD. Holandija drži 2,1% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

9. Italija:
Najveći kupci naoružanja sa “čizme” su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Alžir.
Italija drži 2,5% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

8. Izrael:
Najveći kupci naoružanja koje proizvede “startup nacija” su Indija, Azerbejdžan i Vietnam. Izrael drži 2,9% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

7. Španjolska:
Najveći kupci španjolskog naoružanja su Australija, Turska i Saudijska Arabija. Španjolska, kao i Izrael, drži 2,9% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

6. Ujedinjeno Kraljevstvo:
Najveći kupci kraljevskog naoružanja su Saudijska Arabija, Oman i Indonezija.
Ujedinjeno Kraljevstvo drži 4,8% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

5. Kina:
Najveći kupci kineskog naoružanja su Pakistan, Bangladeš i Alžir. Oni drži 5,7% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

4. Njemačka:
Najveći kupci ove industrijske sile su Južna Koreja, Grčka i Izrael.
Njemačka drži 5,8% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

3. Francuska:
Najveći kupci francuskog naoružanja su Egipat, Kina i Indija. Macronova vojna industrija zaradi 6,7% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

2. Rusija:
Najveći kupci Putinove Rusije su Indija, Kina i Vijetnam. Tradicionalno jaka industrija drži 22% ukupne vrijednosti prodanog naoružanja na svijetu u toku jedne godine.

1. Sjedinjene Američke Države:
Prva vojna sila svijeta svoje oružje prodaje dominantno Saudijskoj Arabiji, Emiratima i Australiji. Njihov udio u tržištu je čak 34%, a izvoz raste iz godine u godinu.