Tema u fokusu

M&I Systems Co. je kompanija koju ne napuštaju ni klijenti ni zaposlenici


M&I Systems Co. je privatna kompanija osnovana 1999. godine u Banjoj Luci i danas je jedna od vodećih snadbjevača tehnološkim poslovnim rješenjima i uslugama u regionu.

Aktivnosti kompanije fokusirane su na vrhunski konsalting, inovativne sisteme komunikacije, tehnološke usluge i razvoj proizvoda. Partnerstvo sa svjetski poznatim kompanijama kao što su IBM, Microsoft, SAP, Software AG, Microstrategy, Tagetik, Soffico i Entersoft, M&I-u omogućava neprekidno usavršavanje i praćenje svjetskih trendova u informacionim tehnologijama.

M&I Systems, Co. posjeduje veliko znanje i bogato iskustvo na osnovu koga je razvio sopstvena informaciona rješenja i uspješno ih implementirao u velikom broju preduzeća, u različitim oblastima i djelatnostima. Preko 350 kompanija i drugih organizacija, u devet zemalja prepoznale su i izabrale M&I Systems, Co. kao pouzdanog tehnološkog patrtnera koji može da prati njihov rast i razvoj kroz dugoročnu saradnju u mnogim oblastima.

Uspješno poslovanje svrstalo je ovu kompaniju među sto najvećih u BiH, a za Poslovne novine govorila je direktorica Darinka Banjac.

Koliko ste zadovoljni proteklom godinom i šta ste značajno ostvarili?

”Protekla godina donjela nam je nekoliko novih, veoma značajnih klijenata, poput Lactalisa BH, Inmera,  MolsonCoors BH, Sladaboni i knjižare Kultura. Svoje aktivnosti proširili smo i izvan teritorije Bosne i Hercegovine. U Crnoj Gori smo počeli sa implementacijom Poslovnog informacionog sistema (ERP – MIS2Open) i Document Management System (DMS – Origami) u Rudnicima uglja Pljevlja. Iskustvo koje smo stekli dugogodišnjim radom u rudnicima Arcelor Mittalu Prijedor, kao i u Boksitu Milići, pomoglo nam je da dobijemo ovaj veoma značajan projekt i izvan BiH u ozbiljnoj konkurenciji lokalnih i globalnih ERP rješenja. Ovo nam je ujedno bila potvrda i priznanje našeg velikog znanja i iskustva našeg tima u oblasti implementacije ERP-a i DMS sistema. Planirano je da ovaj projekt bude završen do kraja septembra.”

Da li postoje neki projekti/aktivnosti na kojima radite ili planirate uskoro raditi?

”Ova godina donijela nam je nove izazove, Data Integration je jedan od njih. Data Integration je skup  alata za integraciju podataka i aplikacije te vrši sinhronizaciju podataka među različitim sistemima, na nivou preduzeća, svih veličina. Trenutno ovaj projekt radimo u Poštama Srpske, sa kojima imamo saradnju gotovo 20 godina, i gdje smo implementirali niz IT rješenja, ali ne samo mi, zato se i pojavila potreba za ovim sofisticiranim načinom integracije. Ovo je jedan dio, naravno najprisutnije teme u IT, digitalizacije. Digitalizacija predstavlja najviši nivo integracije sistema. Shodno tome, trebalo bi da ona bude jedan od osnovnih alata za rast i razvoj, kako  pojedinačnih kompanija, tako i privrede u cjelini. U ovom i naš tim daje svoj doprinos.”

Količina posla koju obavljate? Kakvi su vam “ljudski resursi”, odnosno radna snaga?

”Posao kojim se bavimo je veoma složen i zahtjeva veoma široka znanja iz različitih oblasti. Pored toga što uvodimo informacione siteme našim klijentima, veoma često smo i savjetodavci iz oblasti organizacije poslovanja, finansija i kontrolinga, logistike, distribucije, proizvodnje, održavanja… Ova široka znanja posljedica su iskustva koje smo stekli kroz niz implementacija kod različitih klijenata. Strategija firme je od početka bila da se okrenemo velikim i srednjim, uglavnom, stranim kompanijama. Pa kao stare dobre zanatlije godinama smo ‘krali’ znanje koje je dolazilo s njima. Tim se izgrađivao sa svakim novim klijentom. Znanja su se akumulirala i prenosila novim klijentima, ali i zaposlenicima. Danas M&I Systems ima, slobodno mogu reći, odlične konsultante. Ljude koji u svom radu ne vide probleme nego izazove i rješenja. Ovo je prepoznato od strane klijenata, koji su slobodni da im se obrate sa bilo kojom vrstom svog problema, svjesni da će ova ekipa pronaći najbolje rješenje. Tim ne čine samo informatičari, nego tehnolozi, ekonomisti, certifikovane računovođe i zato naš tim i ima veoma dobre rezultate. U proteklih dvadesetak godina nijedan klijent nas nije napustio, kao nijedan zaposleni, što mislimo da mnogo govori o nama, našim ljudima i našim rješenjima. Ljudski resursi su u firmi prioritet i vodimo računa da budu zadovoljni i ponosni što su članovi M&I tima.”

Koje su prednosti vaše kompanije i po čemu ste posebni na tržištu?

”Ljudi, njihovo znanje i iskustvo. To je ono na čemu počiva uspjeh naše firme i predstavlja našu prednost na tržištu. Naravno, treba također istaknuti da je naša posebna prednost što ERP MIS2Open rješenje, koje implementiramo i koje je temelj digitalne tranformacije poslovanja, vlasništvo M&I Systems Co. i utjecaj na razvoj i prilagođavanje klijentu je pod našom kontrolom. Uvjek smo spremni da na bilo koju zakonsku ili organizacionu promjenu kod klijenta veoma brzo reagiramo. Pored toga smatramo da smo kompanija koja sa svojim resursima može da prati razvoj i transformaciju bilo koje kompanije u BIH i regiji.”

Ko su vaši partneri i na koji način pratite svjetske trendove u informacionim tehnologijama?

”Naši dugogodišnji partneri su IBM, MicroStrategy, AG Software, SRC… velike IT kompanije sa kojima imamo sklopljene partnerske ugovore. Naravno, ova vrsta ugovora stvara obavezu da se permanentno obrazujemo i pratimo trendove. Danas se način obrazovanja značajno promjenio. Učenje na daljinu sve je prisutnije i korištenjem novih multimedijalnih tehnologija i interneta dostupna su nam saznanja o svim tehnološkim novostima. Tako da je permanentno učenje i prihvatanje novih trendova u informacionim tehnologijama naša svakodnevna obaveza”.