Novosti

Ekonomija Australije prva žrtva trgovinskog rata Kine i Amerike


Država koja je dugo bila jedna od svijetlih iskri u svjetskoj ekonomiji, pretrpjela je oštro usporavanje. Zvanični podaci pokazuju da se australijska ekonomija povećala samo za 0,2 posto u posljednja tri mjeseca 2018. godine, što je znatno sporiji rast od 0,6 posto koji su ekonomisti očekivali.

Ovo prati i slab rast od 0,3 odsto u trećem kvartalu 2018., što znači da je australijska ekonomija oslabila u drugoj polovini prošle godine.

Imajući u vidu bliske veze Australije sa kineskom ekonomijom (kroz trgovinu robom), to je jasan znak da kinesko usporavanje, i trgovinski rat sa SAD, šalju opasne talase kroz globalnu ekonomiju.

S obzirom na to da je Kina jučer smanjila svoj cilj rasta u 2019. godini, postaje jasno da ovo usporavanje može potrajati neko vrijeme.

Potrošnja australijske vlade i potrošnja domaćinstava doprinijeli su rastu, dok su investicije opale.

Na godišnjem nivou, australijska ekonomija je porasla samo za 2,3 posto u posljednjem kvartalu, što je najniži rast od sredine 2017. godine.

Po glavi stanovnika, australijski BDP je u posljednjih šest mjeseci veoma smanjen, što dovodi zemlju u “recesiju po glavi stanovnika”.

To je zato što je zabilježen rast populacije od 0,4 posto tokom posljednjeg tromjesečja 2018. godine, dok je BDP porastao samo za 0,2 posto.