Tema u fokusu

Više od 3.500 pravnih i fizičkih lica koristi usluge Čip Sistema


Kompanija Čip Sistemi d.o.o. iz Sarajeva, lider u oblasti elektromontažerskih i elektroinstalaterskih radova jake i slabe struje u BiH, postigla je rekordan rezultat poslovanja u 2018. godini ostvarivši veći prihod za 28 posto u odnosu na 2017., te postigla bolji rezultat nego ikada ranije.

„Iz godine u godinu bilježimo rast poslovanja. Puno ulažemo u aktivu kompanije; činjenica je da su se Čip Sistemi održali 22 godine na tržištu, a da za to vrijeme nismo imali blokiranih računa, sudskih tužbi, da imamo odlične izvještaje inspekcija, uredno prijavljene uposlenike, stabilno poslovanje, što sve smatram uspjehom“, kaže Adisa Tufo, direktorica kompanije Čip Sistemi.

Međutim, kako navodi dalje Tufo, zaposleni u Čip Sistemima ne dozvoljavaju sebi da se opuste i konstantno rade na razvoju i inovativnim pristupima poslu koji obavljaju.

„Motiviramo uposlene i preferiramo jačanje timskog duha, ali i svoje aktivnosti usmjeravamo ka društveno odgovornom poslovanju. To sve zajedno održava motivisanost unutar kompanije i u konačnici imamo i ove izvrsne rezultate“, objašnjava Tufo.

Osnovna djelatnost Čip Sistema je od početka do danas ista, izvođenje elektroinstalacijskih radova, te distribucija i ugradnja interfonske opreme. Osim osnovnih djelatnosti, u okviru kompanije 2013. godine pokrenuli su i razvili još jednu djelatnost iz oblasti kreativne industrije, a to je distribucija art repromaterijala za umjetnike i kreativce, te održavanje kreativnih radionica i izrada rukotvorina.

„To je jedan sasvim drugi brend u okviru Čip sistema, Hobby Art Centar. Imamo tri poslovnice u Sarajevu koje posluju pod ovim brendom, a uskoro će u susjednom Kantonu biti otvorena još jedna“, istaknula je Tufo.

Od 2013. godine Čip Sistemi su prošli kroz jedan veoma buran period i promjene su se dešavale gotovo svakodnevno. Kako se kompanija razvijala, bila je potrebna jača infrastruktura i 2015. godine su kupili zemlju i napravili vlastitu poslovnu zgradu.

„U tom smo trenutku tek mogli početi sa ozbiljnijim razvojem. Rasli su kapaciteti, broj kvadrata na kojima poslujemo, vozni park, prihodi; rastao je i broj zaposlenih, a naravno i troškovi su srazmjerno rasli“, tvrdi Tufo.

Dobit su u Čip Sistemima maksimalno ulagali u dalji razvoj kompanije. Istovremeno, politiku kvaliteta veoma ozbiljno provode u svakodnevnom poslovanju i certificirali su je od 2016. godine strandardom ISO9001:2015. Također, zbog društveno odgovornog poslovanja uručen im je i certifikat ISO26000:2010.

„Lista objekata na kojima smo izvodili radove je veoma velika i reprezentativna, a ja ću samo nabrojati neke: Fabrika Rama-Glas; Poslovna zgrada Ziraatbank; Klinika za hematologiju UKCS; Tarčin Forest Resort; Bau-Herc Residental&Office building; Ressidence Inn Marriott; Panorama sole – Bolnička; City Garden Residence….“, navodi Tufo, dodajući da je listi kupaca iz BiH više od 3.500 različitih naziva pravnih i fizičkih lica.

U Čip Sistemima imaju brojne planove za 2019. godinu i prema riječima Tufo, oni su nastavak procesa kroz koje prolaze. Njihova dugoročna strategija je postavljena od 2015. do 2022. godine i sada su na sredini puta, u fazi rekonstrukcije i transformacije.

„Svake godine, nakon što zaključimo godinu koja je na izmaku i pravimo plan za narednu, naš poslovni plan je veći za minimalno 10 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tako je i ovaj put“, kaže Tufo.

(Razgovarala: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)