Novosti

BATA/VTKBiH: Sutra konferencija povodom Svjetskog dana akreditacije


Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) i Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH, u okviru “Tjedna akreditacije u BiH 2019”, organizovaće sutra u Sarajevu konferenciju za novinare povodom Svjetskog dana akreditacije.

“Svjetski dan akreditacije”, koji se u svijetu svake godine obilježava 9. juna, je globalna inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum (IAF) i Međunarodna organizacija za saradnju u području akreditiranja laboratorija (ILAC), u cilju upoznavanja javnosti sa značajem akreditacije.

Ovogodišnja tema je – Akreditacija: dodavanje vrijednosti lancima snabdijevanja.

Na konferenciji za novinare govorit će se o tome što je akreditacija i na koji način služi kao globalni instrument podrške ukupnom lancu snabdijevanja proizvodima i uslugama, povećanju povjerenja u konačne proizvode i usluge i u način njihovog stavljanja na tržište i korištenje, kao i povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda, zaštiti zdravlja i okoliša, zaštiti potrošača i cjelokupnom gospodarskom rastu.

Konferencija će biti održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, Ul. Branislava Đurđeva 10, sa početkom u 10.30 sati.