Novosti

Tramp: SAD uvode novu taksu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda


Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da će SAD od 1. septembra uvesti novu taksu od 10 odsto na uvoz kineskih proizvoda vrijednih oko 300 milijardi dolara.

Ubrzo pošto je Tramp objavio novu mjeru na Tviteru, indeksi na Vol stritu su potonuli.

Dau Džons koji je ranije tokom dana porastao za gotovo 300 poena, pao je za 200 poena poslije Trampove objave.

U trgovinskom ratu s Kinom, SAD su ranije uvele takse na uvoz kineske robe vrijedne 250 milijardi dolara.

Peking je uzvratio taksama na američke proizvode vrijedne 110 milijardi dolara, prije svega usmjerenim na poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udarac na Trampove pristalice među poljoprivrednicima.

Tramp je juče napisao i da će biti nastavljeni pregovori Vašingtona i Pekinga o okončanju trgovinskog rata, čija je najnovija runda održana u kineskom Šangaju.

“Radujemo se nastavku našeg pozitivnog dijaloga s Kinom o sveobuhvatnom Trgovinskom sporazumu, i osjećamo da će budućnost naše dvije zemlje biti veoma svijetla”, napisao je Tramp u jednom od brojnih tvitova.

Trgovinske pregovore u Šangaju Bijela kuća je juče opisala kao konstruktivne, a očekuje se da će oni biti nastavljeni u Vašingtonu u septembru.

SAD i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, zaglavljene su u trgovinskom ratu poslije američkih optužbi da Peking koristi predatorsku taktiku, koja uključuje krađu trgovinskih tajni i primoravanje stranih kompanija da predaju tehnologiju.