Novosti

Kina sprema sporazum o slobodnoj trgovini


Kina radi na tome da osigura partnerstvo koje će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti gotovo polovinu populacije.

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha, kazao je da se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine biti potpisan naredne godine između deset zemalja članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i još šest zemalja.

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo /Regional Comprehensive Economic Partnership/ (RCEP), koji će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti gotovo polovinu svjetske populacije.

“Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obavezi potpisivanja sporazuma o RCEP-u narednoj godini”, rekao je Chan-o-cha, predsjedavajući na samitu zemalja ASEAN-a u Bangkoku, u izjavi koja je uslijedila nakon pregovora.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sistemu, dodaje se u izjavi.

Tokom ceremonije otvaranja samita u nedjelju, Prayut se založio za to da pregovori budu zaključeni ove godine kako bi se stimulisao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja.

Novi sporazum koji predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupiće deset članica ASEAN-a, kao i Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland – čiji čelnici u ponedjeljak takođe učestvuju na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu samita.