Novosti

Deutsche Telekom povećao dobit i prihode u trećem kvartalu


Njemački telekomunikacioni div Deutsche Telekom ostvario je u trećem tromjesečju rast dobiti i prihoda i zabilježio dobre rezultate u svim segmentima poslovanja.

Neto dobit na nivou grupe porasla je u periodu od jula do kraja septembra 23,2 odsto na 1,37 milijardi EUR.

Kada se isključi uticaj valutnih kurseva i promjene u sastavu grupe, neto dobit je porasla 7,5 odsto na 1,4 milijarde EUR.

Isti je procentni rast zabilježen i u stavci dobiti prije kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) koja je iznosila 7,3 milijarde EUR.

Neto prihodi porasli su 4,8 odsto na 20 milijardi EUR.

Gotovinska kapitalna potrošnja prije troškova za frekvencije za mobilnu telefoniju iznosila je tri milijarde EUR i bila je nepromijenjena u odnosu na uporedni period.

Kada se uključe i troškovi frekvencija za mobilnu telefoniju, porasla je dva odsto, na 3,2 milijarde EUR.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci neto dobit je skočila 23,7 odsto, na 3,2 milijarde EUR, a prihodi 6,8 odsto na 59,2 milijarde EUR.

“Rezultati su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poboljšani u svim dijelovima grupe, a u nekima su stope rasta bile i dvocifrene. Paralelno ulažemo rekordne iznose”, rekao je izvršni direktor Tim Hottges.

Kompanija je snizila iznos dividende koju namjerava da isplati dioničarima u ovoj godini, sa 70 na 60 centi po dionici, što će ujedno biti novi minimalni iznos u narednim godinama.