Novosti

Volkswagen razvija koncept robotskog punjača električnih vozila


Volkswagen (VW) je na YouTube postavio video koji prikazuje njihov novi koncept punjenja električnih vozila u javnim garažama.

Prema njemu, budućnost e-automobila koji saobraćaju gradovima i parkiraju se u garažama biće nešto jednostavnija kad je riječ o napajanju električnom energijom – za isto bi, naime, trebalo da budu zaduženi maleni autonomni roboti, prenosi SEEbiz.

Kada vozač parkira automobil i putem mobilne aplikacije zatraži punjenje, zadatak tih robota je da pronađu punu bateriju na punjaču u garaži, uzmu je i odvezu do automobila.

Automobil cijelo vrijeme komunicira s robotom, otvara mu poklopac priključka za punjenje, a on priključuje bateriju na njega i odlazi na sljedeći zadatak.

Nakon završetka punjenja robot ima zadatak da pospremi bateriju natrag na punjač.

VW već ima funkcionalan koncept tog sistema, opremljen s baterijama kapaciteta 25 kilovat sati (kWh) koje su u stanju da pune vozila istosmjernom strujom snage 50 kW putem brzog punjača.

Robot može istovremeno manipulisati i prevoziti više baterija.

To rješenje moglo bi olakšati instalaciju punionica u garaže, jer zahtijeva samo jednu stanicu, dok sve ostalo obavlja robot – pa nije potrebno provlačiti instalacije do svih parkirnih mjesta.

Za sada nema informacija o tome kada bi ovaj koncept Volkswagen mogao početi da pretvara u finalni komercijalni proizvod.