Novosti

Bevanda i Vuković o poboljšanju uvjeta za domaću privredu


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem o unapređenju poslovnog ambijenta u BiH i poboljšanju uvjeta za poslovanje domaćih privrednika.

Ministar Bevanda naglasio je da su nužne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uvjeti rada u poslovnoj zajednici u BiH te da je niz faktora koji na to utječu.

Tokom razgovara naglašeno je da Vijeće ministara BiH koristi zakonske mogućnosti kako bi donošenjem određenih odluka olakšali poslovanje domaćim privrednicima dajući im odeđene olakšice čime se povećava njihova konkurentnost.

Ministar Bevanda naglasio je da je vidan napredak u radu Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH što je, svakako, zasluga njenog menadžmenta i savremenih metoda rada u zaštiti i promoviranju domaće privrede.

S obzirom na to da je ministar Bevanda predjedavajući Upravnoga odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) govorilo se o potrebi tijesne saradnje prilikom donošenja novog Zakona o PDV-u, ali i drugih podzakonskih akata koji izravno utječu na domaću privredu.

Prema riječima predsjednika VTK Vjekoslava Vukovića u narednom razdoblju bit će intenzivirane aktivnosti u sardanji s vladama, drugim privrednim komorama i poslovnom zajednicom kako bi se privrednici iz BiH nametnuli na domaćem i stranom tržištu.