Novosti

Svjetski dug dostigao 253 biliona dolara


Svjetski dug je u trećem kvartalu prošle godine, u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju, dostigao najviši nivo u historiji, od 253 biliona USD.

“Globalni dug dostigao je preko 322 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i nastaviće da raste”, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Washingtona u izvještaju o svom novom istraživanju.

Ukupan globalni dug popeo se na blizu rekordnih 253 biliona USD na kraju septembra, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinansijskih preduzeća, prenosi Tanjug.

Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svjetski dug je iznosio 250,9 biliona USD.

“Procjenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim finansijskim uslovima kreditiranja, u prvom kvartalu ove godine premašiti 257 biliona USD, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinansijskog sektora”, navodi se u izvještaju IIF-a.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom svijeta su privukle i učinile lakšim zaduživanje preduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posljedicu imalo rast duga.

Što se tiče dugova pojedinačnih država, SAD i Australija su zabilježile u trećem kvartalu historijski najviše nivoe.

Rast duga u Kini je, kako se dodaje, ponovo krenuo uzlaznom putanjom, preokrenuvši potpuno trend iz prethodnih perioda.

Kineski dug domaćinstava i opšte države, kako se dodaje, sada iznosi rekordnih 55 odsto BDP-a zemlje, dok ukupan kineski dug dostiže blizu 310 odsto BDP-a, i jedan je od najvećih među tržištima u usponu.