Tema u fokusu

Diona d.o.o. Vogošća kvalitetnim proizvodima osvaja tržište, slijedi investicija od 450.000 KM


Kompanija Diona d.o.o. Vogošća, ovlaštena za maloprodaju i veleprodaju boja i lakova poznatih svjetskih brendova, ostvarila je u 2019. godini prihod u iznosu od 900.000 KM, kao i značajan rast prometa za 30 posto.

U izuzetno bogatoj paleti ponude, kompanija Diona d.o.o. Vogošća raspolaže sa cca. 6.000 artikala različitih proizvođača sa domaćeg i inostranog tržišta.

Zastupaju većinu svjetskih brendova kao što su: MIPA, CRS i 4CR  iz Njemačke, Lechler  iz Italije, Seles, Iskra Zelena i KGK iz Hrvatske, JUB iz  Slovenije i Srbije, Bekament iz Srbije, Smirdes i  ER – Lak iz Grčke, Schuller i Knauf iz Austrije, Kapci iz Egipta, Fawori iz Turske, a od domaćih tu su Megatti i Baumalt…

Prema riječima Ensara Krajišnika, direktora Diona d.o.o. Vogošća,  u ponudi kroz maloprodaju i veleprodaju imaju i dio uvoza alata Dewalt i Black& Decker iz  Slovenije.

„Diona je mlada kompanija kojoj je ovo tek treća godina poslovanja i polako osvajamo tržište kroz kvalitet naših prozvoda. Prioriteti u poslovanju su nam i uslužnost prema klijentima, isporuka robe u dogovoreno vrijeme, kao i da uvijek imamo robu na lageru. Svake godine bilježimo rast prodaje. Tako smo u 2019. godini ostvarili prihod od 900.000 KM i rast prometa za 30 posto”, kaže Krajišnik.

Proizvodi brenda JUB među najprodavanijim

Među najprodavanijim artiklima kompanije Diona na prvom mjestu su proizvodi Brenda “ JUB” iz  Slovenije, po kome su i postali prepoznatljivi. Uglavnom se radi o  proizvodima iz molersko-farbarske oblasti i fasadnih sistema, gdje Diona slovi za lidera u Kantonu Sarajevo.

“Moje iskustvo u prodaji proizvoda JUB brenda inače traje već nekih 18 godina, od čega su posljednje tri u vlastitoj firmi Diona. Iz JUB brenda najprodavanije su boje za unutarnje zidove i boje za fasadne sisteme. Na te proizvode dajemo garanciju od pet do 15 godina. U toj oblasti imamo sva moguća rješenja za naše klijente, kako bismo im olakšali rad, a što je najvažnije uvijek imamo robu na lageru”, istaknuo je Krajišnik.

Na drugom mjestu po prodaji u kompaniji Diona su autolakovi i autoreparatura jer, kako navodi dalje Krajišnik, specijalizovali su se u tom segmentu i imaju veoma široku paletu ponude tih artikala.

“Na tržištu smo prepoznatljivi po prodaji autolakova i posjedujemo šest miks mješalica. Imamo  savremene uređaje, tzv. čitače boje, pa ukoliko naši klijenti ne znaju broj boje kako bi napravili željenu nijansu za auto, mi već imamo spremno  rješenje, kako bismo im olakšali daljnji rad. U nabavku tih čitača boje investirali smo cca 6.000 eura”, istaknuo je Krajišnik.

Investicija u novu poslovnu zgradu 450.000 KM

U posljednje vrijeme u Dioni su se usmjerili i na prodaju dekorativnih materijala za zidove, za čime postoji sve veća potražnja.

“Non -stop osluškujemo tržište, tako da sve što je novitet u svijetu nastojimo da uvrstimo u naš prodajni asortiman, ukoliko je to u našoj mogućnosti. Posjedujemo i vlastito vozilo za dostavu robe, kombi Mercedes Vito, kojim svakodnevno dostavljamo robu našim kupcima na području Kantona Sarajeva i šire”, dodaje Krajišnik.

Firma Diona trenutno radi u iznamljenom prostoru, ali uskoro planiraju izgradnju vlastitog poslovnog prostora na lokalitetu Vogošće.

“Najvjerovatnije je da ćemo u ovoj godini početi sa izgradnjom vlastitog modernog poslovnog prostora cca. 400 m2, koji će se sastojati iz prodajnog i skladišnog dijela, a tu će biti smješten i dizajn studio za fasadni sistem. Sama investicija će iznosisti oko 450.000 KM”, naglasio je Krajišnik.

(Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ)