Novosti

Hrvatska pošta obustavila dostavu iz Kine, na čekanju više od 250.000 paketa


Hrvatska pošta prestala je da dostavlja male pakete iz Kine, u kojoj se pojavio virus korona, tako da je trenutno više od 250.000 naručenih paketa na čekanju.

“Iako su avioprevoznici prvenstveno zbog putnika obustavili letove, ni pošiljke ne mogu do Hrvatske”, pojašnjavaju u Hrvatskoj pošti i navode da poštanske pošiljke iz Kine u Hrvatsku dolaze isključivo avio-prevozom, prenosi Poslovni dnevnik.

Hrvatska pošta prvo je objavila da je od KLM-a, Lufthanse LH i Turkish Airlinesa dobila obaviještenje da su zbog prevencije širenja virusa korona obustavili letove za Kinu do daljeg i da će se to odraziti na dostavu paketa.

To znači da mali paketi naručeni preko AliExpresa iz Kine u ovom trenutku neće moći da budu isporučeni.

Od subote do utorka više od 100.000 paketa koji bi trebali biti isporučeni kupcima u Hrvatskoj ostalo je u skladištima u Kini.

Do kraja ove sedmice ta brojka će se popeti na oko 250.000 paketa i neće se smanjivati sve dok se ne uspostave aviolinije ili dok kineski trgovci ne preusmjere dostavu na brodski kontejnerski promet.

“Iz Kine na mjesečnom nivou pristiže oko milion pošiljki, a ukupan broj paketa posljednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 odsto godišnje”, kažu u Hrvatskoj pošti.

Navode da je to direktna posljedica rasta e-trgovine.