Tema u fokusu

Tuzlamet Lukavac i Tola Company Zenica: Nakon akvizicije, slijedi investicija vrijedna milion KM


Kompanija za trgovinu ostacima željeza i obojenih metala „Tuzlamet“ d.o.o. Lukavac, čiji je novi osnivač od prije dvije godine „Tola Company“ d.o.o. Zenica, ostvarila je povećanje prometa od čak 50 posto u 2019. i u tekućoj godini investira cca milion KM u gradnju novog poslovnog kompleksa.

Zahvaljujući kupovini sedam duluma zemljišta u industrijskoj zoni općine Lukavac, za koje je kompanija „Tuzlamet“ izdvojila 100.000 KM, na potezu između Fabrike sode i Koksare u Lukavcu, uskoro bi trebao niknuti novi poslovni kompleks ove kompanije.

Prema riječima Darijana Mileusnića, direktora „Tuzlamet“ d.o.o. Lukavac, koji je ujedno i generalni direktor „Tola Company“ d.o.o. Zenica, glavni cilj im je da prošire kapacitete što se tiče otkupa ostataka željeza i obojenih metala.

Porast  poslovanja za 50 posto u 2019. 

„U okviru tog novog modernog kompleksa  kompanije „Tuzlamet“, koji će se prostirati na nekih 11.000 metara kvadratnih prostora, bit će izgrađena savremena upravna zgrada, otkupna stanica i magacinski prostor“, kaže Mileusnić.

Kompanija Tuzlamet d.o.o. Lukavac aktivna je u oblasti trgovine sa metalnim ostacima još od 2012. godine, a prije dvije godine novi osnivač ove kompanije postao je „Tola Company“ d.o.o. Zenica.

„Tačnije, u maju 2018. godine Tola Company je kupio firmu Tuzlamet u Lukavcu, koja je tada bila u vlasništvu poznatog austrijskog trgovca ostacima željeza. Za samo godinu povećali smo kapacitet i obrt posla u Tuzlametu za 50 posto“, istaknuo je Mileusnić, dodajući da u kompaniji sada radi osam zaposlenih.

Osnovna poslovna aktivnost kompanije Tuzlamet je trgovina na veliko metalnim ostacima, uključujući i aktivnosti veleprodaje i maloprodaje upotrebljive metalne opreme i dijelova. Otkupljene metalne sekundarne sirovine Tuzlamet, nakon prijema i obrade, prodaje domaćim i inostranim kupcima uz pomoć matične firme, Tola Company iz Zenice.

„Sarađujemo sa 30 firmi u BiH od kojih vršimo otkup metalnih ostataka, koje prodajemo za potrebe drugih kompanija u BiH, regionu i u zemljama EU. Naš ključni klupac je Arcelor Mittal iz Zenice, kome isporučujemo oko 85 posto otkupljene robe iz BiH, što iznosi oko 50.000 tona metalnih ostataka na godišnjem nivou. Manji dio, oko 15 posto, odnosno 7.000 tona, izvozimo u zemlje regiona i EU“, naglasio je Mileusnić.

Inače, „Tola Company“ iz Zenice već desetak godina uspješno se bavi ovim otkupom i prometom metalnih ostataka na teritoriji BiH, kao i kasacijom, a kako se posao razvijao započeli su i međunarodni transport roba.

„Zajedno sa sestrinskom kompanijom Tuzlamet iz Lukavca, posjedujemo najmoderniji vozni park što se tiče međunarodnog drumskog transporta robe širom Evrope, uključujući i zemlje regiona. Imamo ukupno 16 kompozicija s kojim vršimo međunarodni transport metalnih ostataka, koje čine 55  savremenih kamiona – prikolica s Euro 6 motorom. Osim toga posjedujemo i specijalizovanu opremu, mašine i bagere za kasaciju“, kaže Mileusnić.

Dobit obje kompanije 600.000 KM

Odlike koje krase obje kompanije, kako navodi dalje Mileusnić, su poštivanje rokova isporuke robe klijentima, te profesionalnost zaposlenih, njih osam u Tuzlamet i oko 60 zaposlenih u Tola Company. Sve to rezultiralo je i poslovnim uspjehom ovih kompanija.

„Dobit obje kompanije je oko 600.000 KM na godišnjem nivou koje smo ostvarili u 2019. godini. Imamo tendenciju poslovnog rasta svake godine, što u opremi, poslovnom prostoru, zemljištu, ljudskim rursima, kao i što se tiče prihoda kompanija“, tvrdi Mileusnić.

Osim investicija u iznosu od 100.000 KM, koje su uložili u kupovinu sedam duluma zemljišta za gradnju novog poslovnog kompleksa kompanije Tuzlamet, u Tola Company namjeravaju proširiti i poslovni kompleks u Zenici.

„Namjeravamo u Tola Company proširiti poslovni kompleks sa još jednom halom za servis teških  morotnih vozila, kao i servise ulja, filtera i zamjenskih dijelova. Kompletna investicija iznosiila bi oko cca 800.000 KM. Trenutno smo u fazi kupovine zemljišta i pribavljanja određenih urbanističkih i građevinskih dozvola za gradnju“, rekao je Mileusnić.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ