Tema u fokusu

Got Solution d.o.o. Banja Luka i JSGuru – svjetski noviteti IT industrije i u BiH


Svjetski noviteti u oblasti IT tehnologije, kao što je Amazon Web Services, sada su dostupni i klijentima u Bosni i Hercegovini kako bi unaprijedili svoje poslovanje, zahvaljujući kompaniji Got Solution d.o.o. Banja Luka i njenom brendu JSGuru.

Prioritet ove kompanije u 2020. godini je realizacija tri strateška projekta: Kliker – edukativno-kreativne platforma za djecu, koja je ujedno i vlastiti proizvod ove kompanije, zatim osnivanje stanice za kreativce Q STATION, a treći osnivanje Data Science centra.

Kompanija Got Solution d.o.o. Banja Luka, čiji se brend JSGuru bavi razvojem softvera i takvu vrstu usluga pruža u četiri zemlje na tri kontinenta, osim u Banjoj Luci, prisutna je još i u New Yorku, Beču i Novom Sadu.

Prema riječima Vladimira Sukare, direktora Got Solution d.o.o.Banja Luka, nove usluge koje nude u sklopu svog brenda JSGuru su AWS Professional Services i Data Science odjel.

Suvlasnici firmi iz Velike Britanije i Kanade

„Ono što je u svijetu odavno postalo potreba kod nas tek sada postaje trend, stoga smo odlučili da nudimo ovu uslugu, kao jednu od mnogih, u okviru našeg brenda JSGuru. Pod AWS Professional Services podrazumijevaju se usluge konsaltinga, menadžmenta, migracija i implementacija za klijente koji žele da svoje poslovanje unaprijede kroz Amazon Web Services, najveće cloud rješenje na svijetu. Osnovali smo i AWS User Group u Banjoj Luci i do sada je održano nekoliko meetup-a na tu temu. Mogu slobodno reći da smo pioniri što se ove oblasti tiče, uz još nekoliko kolega iz Sarajeva i Mostara“, tvrdi Sukara.

U kompaniji Got Solution i brendu JSGuru svojim klijentu pružaju pun krug usluga, počev od konsaltinga, preko sofver developmenta, pa do integracije i usluga podrške. Za ovu vrhunsku i kvalitetnu podršku klijentima zaslužan je tim od 47 ljudi, čije se znanje zasniva na praktičnom iskustvu, koje je potvrđeno AWS certifikatima.

“Od samog osnivanja kompanije Got Solution 2016. godine, trudili smo se da svakom klijentu budemo podrška, pristupajući njihovim izazovima kao da su naši. Tako se rodila ideja da biznis strategiju okrenemo ka ulaganju i zvaničan partnerski odnos sa klijentima. U prošloj godini postali suvlasnici jednog startup-a iz Velike Britanije, a već početkom ove godine smo postali tehnički co-funder firme iz Kanade”, naglasio je Sukara.

Ostvarena dobit 300.000 KM u 2019.

Naravno, ove  strateške poslovne odluke na najbolji način su se odrazile na rezultate poslovanje kompanije Got Solution i brenda JSGuru, koji su se od samog osnivanja opredijelili za princip da trebaju biti inicijatori i pokretači noviteta na ovim prostorima.

“Možemo reći da nam je 2019. donijela velik i zaslužan uspjeh, jer smo ostvarili povećanje poslovnih rezultata za 33 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena dobit za prethodnu godinu je približno 300.000 KM, te vjerujemo da će nam ova godina biti još uspješnija, s obzirom na planove koje imamo”, dodaje Sukara.

U strateškim planovima Got Solution i JSGuru za 2020. godnu zacrtana su tri velika projekta: Kliker – Edukativno-kreativna platforma za djecu, a koji je ujedno i vlastiti  proizvod ove kompanije,  čime se sa servisnih usluga pomjeraju ka proizvodnoj kompaniji. Drugi veliki projekat  je Q STATION, maker space, a treći osnivanje Data Science centra.

“Kliker je koncipiran kao online platforma za učenje djece uzrasta od 6 do 18 godina. Već se radi na pripremama sadržaja za platformu i njen izgled je u završnoj fazi. Vjerujem da ćemo po ovom biti jedinstveni u cijelom regionu i planiramo da sadržaj platforme proširimo na govorna područja van Balkana”, istaknuo je Sukara.

Drugi projekt Q STATION  je stanica za kreativce, gdje će moći da ostvaruju svoje ideje, dobiti podršku za njihovu realizaciju, kao i podsticaj da unapređuju te iste ideje u biznis.

“Treći projekat, koji po obimu nije kao dva navedena, ali koji ima dugoročne planove, je Data Science centar, koji osnivamo. Već se radi na aplikaciji koja će kroz AI omogućiti slijepim licima razne olakšice, od kretanja do nekih kompleksnijih radnji”, objašnjava Sukara.

Zapošljavanje 10 do 15 novih stručnjaka

Za sve ove nove projekte u Got Solution ističu da je neophodno zaposliti još 10 do 15 ljudi sa novim idejama i entuzijazmom, što će direktno utjecati i na promet kompanije u 2020. godini.

“Očekujemo da ćemo u 2020. ostvariti povećanje prihoda za 30 posto, te povećanje dobiti za 20 posto u odnosu na 2019. godinu. Smatram da pametnim planiranjem i osluškivanjem tržišta doprinosimo zajednici, podstičemo je na rast i uzajamno kreiramo jednu zdravu atmosferu za napredak”, naglasio je Sukara.

Tako je više od  300 meetup-a održano je od osnivanja kompanije Got Solution, čija je jedina motivacija da se doprinese zajednici.

“Ove godine otvaramo maker space za sve kreativce, gdje će moći da ostvaruju svoje ideje, unapređuju ih i uz našu podršku lansiraju u poslovni svijet. Mi ćemo biti tu da ih podržimo u smislu prostora, edukacija, opreme, konsaltinga i mentoringa, kao i da ostvare kontakte koji su potrebni za njihov dalji razvoj”, zaključio je Sukara.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ