Lifestyle

Bore zbog mobilnog telefona – istina ili zabluda?


Osim što mobilni telefon, koji je već dugo vremena sastavni dio našeg života, nije najbolja stvar po naše zdravlje i psihu, ono što mnogi ne znaju jeste da on štetno djeluje i na naš izgled – pomaže u stvaranju bora!

Tokom godina razne studije ukazale su na negativan uticaj mobilnih telefona. Sada je već opštepoznato kako može dovesti do nesanice i depresije, gubitka sluha, povećanja rizika neplodnosti kod muškaraca (mnogi ga često nose u džepu hlača), kao i oštećenja nerava u laktu…

Kada je ljepota u pitanju, evo šta vam vaš omiljen gadget radi:

#1 “Internet-vrat”

Bez obzira na to da li često čitate mailove ili pratite novitete na Instagramu, bezbroj spuštanja pogleda na ekran smart telefona, vremenom može izazvati preranu pojavu dubokih horizontalnih bora na vratu te opuštanje kože ovog područja.

Da biste to izbjegli, potrudite se da telefon držite više u ravni očiju (što je lakše izvodljovo dok sjedite) i utrljavajte u kožu vrata losion s peptidima, koji će stimulisati produkciju kolagena i spriječiti, ili odložiti, stvaranje bora.

#2 Nastanak “smart bora”

Ako imate običaj da koristite telefon u mraku, onda ćete vjerovatno znatno brže nego vaša generacija početi da primećujete bore. Mnogo ljudi koristi telefon bez osvjetljenja u prostoriji – npr. u krevetu. Posljedično, vremenom počinju da se formiraju bore, jer se očni mišići – da bi kompenzovali nedostatak svjetlosti – tako dodatno naprežu.

Efekat je isti kao da ste otišli na plažu bez sunčanih naočala. Krema na bazi retinola, kao i hijaluronske kiseline, ublažava izgled sitnih bora, dok injekcije neuromodulatora mogu riješiti problem onih dubljih. Najvažnija prevencija novih bora jeste – ne čitatajte u mraku!

#3 Akne od mobilnog telefona

Akne koje nastaju zbog čestih razgovora mobilnim vrlo su neugodna pojava, a njihov uzrok delimično je bakterijske prirode. Ekrani telefona, naročito novijih generacija, obično se brzo zamaste, a bakterije se lijepe za masnoću. Zato je najbolje da koristite spiker funkciju ili slušalice, bar u većini situacija, i da redovno čistite telefon antibakterijskim sredstvom.

TakođeE, svakodnevno čistite lice preparatom na bazi salicilne kiseline ili, bar povremeno, uradite piling četkom za ovu namjenu.