Lifestyle

Kina bi mogla uvesti još strožije ograničenje vremena koje djeca provode na telefonima


Administracija za cyberprostor u Kini (CAC) predložila je zakon koji bi za djecu mlađu od 18 godina ograničio vrijeme korištenja mobitela na maksimalno dva sata dnevno. To se odnosi djecu koja imaju 16 i 17 godina, dok bi djeca između osam i 15 godina bila ograničena na sat dnevno. Također, djeca mlađa od osam godina bi mogla koristiti mobitele 40 minuta dnevno.

Zakon bi zabranio korištenje mobitela izmelju 22:00 i 6:00 sati, a mobiteli bi trebali imati mod laganog pristupa za roditelje kako bi oni mogli ograničiti ono što djeca vide te dopustiti internet provajderima da prikazuju samo sadržaj adekvatan starosnoj dobi djeteta. Djeca mlađa od tri godine bi bila ograničena na slušanje pjesama i drugog audio sadržaja, a ona koja imaju 12 i više godina bi mogla gledati edukativni materijal i novosti. Za regulirani obrazovni sadržaj i hitne servise bi postojali izuzeci.

Cilj mjera je da se smanji ovisničko ponašanje kod djece. Kineska vlada je zabrinuta da bi produžena upotreba mobilnih uređaja, igara i usluga mogla naštetiti razvoju djece. Zemlja već ograničava mlade ljude na tri sata igranja online videoigara sedmično.

Prijedlog zakona je još uvijek otvoren za javne konsultacije i nema garancija da će biti usvojen. Postavlja se pitanje i implementacije, jer nije poznato da li će proizvođači hardvera biti odgovorni za implementaciju moda za djecu.

Apple bi morao promijeniti roditeljsku kontrolu iPhonea u Kini, uključivanje developera OS-a bi moglo zahtijevati da Google napravi promjene, a ne samo dobavljači poput Oppa ili Xiaomija.

Nova pravila bi imala značajan efekt na kineske developere aplikacija kao što je ByteDance koji stoji iza TikToka i kineskog Douyina, ali i Tencent koji je vlasnik WeChata i mnogih igara. Oni će možda morati dizajnirati aplikacije i prilagoditi sadržaj pomenutim vremenskim ograničenjima.