Industrija

Kineska proizvodnja porasla u aprilu


Kineska industrijska proizvodnja porasla je u aprilu prvi put u ovoj godine zbog ublažavanja mjera za suzbijanje pandemije ali potrošnja je ponovo smanjena jer građani strahuju od gubitka radnih mjesta.

Industrijska proizvodnja porasla je u aprilu za 3,9 posto na godišnjoj razini, pokazali su podaci, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 1,5-postotni rast. U martu oslabila je 1,1 posto.

Nakon višemjesečnog zastoja Kina ponovo otvara privredu budući da je zaraza pod kontrolom u kontinentalnom dijelu zemlje. Rezultat je rast proizvodnje nafte, ugljena, metala i električne energije u aprilu.

Izazovi u uslužnom sektoru i dalje su veliki, posebno u maloprodaji, kao što pokazuje i pad prometa u aprilu za 7,5 posto. Analitičari su očekivali da će se smanjiti 7,0 posto.

Time je nastavljen pad iz prva tri ovogodišnja mjeseca kada su se trgovine i restorani u cijeloj zemlji bili zatvoreni.

Uoči godišnjeg zasjedanja parlamenta u sljedećem tjednu, političare posebno brine mogući skok nezaposlenosti koji bi predstavljao veliki izazov za državu s 1,4 milijarde stanovnika.

Glasnogovornica Nacionalnog zavoda za statistiku Liu Aihua izjavila je da je pritisak nezaposlenosti i dalje “relativno velik“.

Registrirana stopa nezaposlenosti iznosila je u aprilu šest posto i bila nešto viša nego u prethodnom mjesecu. Pritisci nezaposlenosti vjerojatno će napregnuti financije domaćinstva i smanjiti potrošnju u predstojećem razdoblju, procjenjuje Reuters.