TQM iz Lukavca planira povećati prihod i dobit za 10% do kraja godine

TQM iz Lukavca planira povećati prihod i dobit za 10% do kraja godine

Iako je 2019. godina bila uspješna za firmu TQM d.o.o. Institut za kvalitet standardizaciju i ekologiju iz Lukavca, kako kaže Nermin Alić, direktor ove firme, uvijek može i bolje.

„Zadovoljni smo postignutim rezultatima, našim radom, zalaganjima i uspjehom, ali mi nastavljamo dalje sa proširenjima i željom za novim uspjesima“, istakao je Alić.

Zbog pandemije koronavirusa, nakon dobrog početka ove godine i njihov rad je usporen. Iako TQM spada u poslovne subjekte kojima nije zabranjen rad za vrijeme pandemije, ali im je smanjen obim poslovanja, te su taj period iskoristili za neke druge stvari.

„Sredili smo poslovnu dokumentaciju, dodatno smo uskladili našu dokumentaciju sa zahtjevima mnogih standarda, posvetili smo pažnju dodatnom obrazovanju kadrova kroz zahtjeve standarda našeg poslovanja. Gubitke smo itekako osjetili, ali bih rekao da su nam oni donijeli i neke pozitivne učinke, a tiču se toga da smo mnoge obaveze postavili na mjesto. Otpuštanja nije bilo, plate smo isplaćivali redovno i trudit ćemo se da tako i ostane“, priča Alić za Poslovne novine.

Zbog problema koji su zadesili cijeli svijet, i njihovi planovi za ovu godinu idu malo sporije od planiranog, ali smatraju da nije nemoguće da ih i ostvare. Plan su, kaže Alić, pravili u dvije faze. Prva je ostvarivanje istog rezultata poslovanja iz 2019. godine, a druga ostvarivanje dodatnog prihoda i dobiti u odnosu na prošlu godinu za 10 posto. Cilj im je ispuniti prvu fazu, a nakon toga se okreću i drugoj.

Planiraju u ovoj firmi i proširenje obima akreditacije izdate od Instituta za akreditiranje BiH Bata na nove metode ispitivanja emisije u zrak, vode i tla, a nabavili su, instalirali i pustili u rad najsavremeniji uređaj Gas chromatography-msas spectrometry (GC.MS) za ispitivanje emisije organskih polutanata, zatim nabavku kompletnog seta nove opreme za mjerenje emisije zagađujućih materija u zrak i buke, nabavku kompletnog seta nove opreme za poslove zaštite na radu i zaštite od požara. Planiraju i adaptaciju objekta firme dogradnjom novog sprata, kako bi dodatno proširili prostorije laboratorije.

“Laboratorij TQM-a se sastoji od laboratorije za mjerenje zagađujućih materija u zrak i buke, laboratorije za analizu svih vrsta voda, laboratorije za analizu zemljišta i laboratorije za pregled i ispitivanje mikroklime, fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti. Mogu slobodno reći da je laboratorij stub naše firme i da smo baš po tome drugačiji od konkurencije, s obzirom na to da jako puno ulažemo u opremu, znanje i širenje usluga. Rezultati dobijeni laboratorijskim analizama služe nadležnim tijelima (Fondu za zaštitu okoliša, Agenciji za vodno područje, ministarstvima, te inspekcijskim organima), kao i naručiocu usluge, radi utvrđivanja, praćenja i monitoringa okolinskih parametara”, pojasnio je.

Firma TQM danas posluje kroz pet sektora: sektor za mjerenje emisije u zrak i buke, koji je akreditovan od Instituta za akreditiranje BiH BATA; sektor za analizu svih vrsta voda i zemljišta; sektor zaštite na radu u zaštite od požara; sektor consultinga i certifikacije sistema i proizvoda; te sektor za projektovanje, izradu projekata rekultivacije, odnosno projekta uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, te drugih projekata za poslove zemljišta.

“Naše usluge se vezuju za tržište BiH, uglavnom za područje Federacije BiH, a manje za Republiku Srpsku zbog neharmonizacije legislative. Naš put ka uspjehu je bio težak i još uvijek je, ali smo se uspjeli istaći kao ponuđač i steći povjerenje velikih kompanija sa kojima sarađujemo. Da dobro radimo dokaz je i priznanje da smo bonitetno pouzdana firma, koje smo dobili”, kazao je Alić.

Piše: Minela PAMUK

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.