Novosti

Austrija spasila nacionalnu aviokompaniju


Austrijska vlada donijela je odluku o spašavanju nacionalne aviokompanije AUA, koja je zapala u finansijske probleme usljed korona krize.

Vlada je saopštila da će država u sanaciju preduzeća uložiti 150 miliona eura poreskih obveznika i daljih 300 miliona eura preko kredita za koje će garantovati država.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da su pregovori sa vlasnikom AUA, njemačkom Lufthansom pozitivno okončani.

“Uspjeli smo da spasimo veliki broj radnih mjesta i dobili smo garanciju da će sjedište AUA ostati u Beču, i postigli smo dogovor oko potrebnih mjera za zaštitu klime”, objasnio je Kurz.

On je naveo da je sa Lufthansom dogovoreno da čvorište Beč raste isto onoliko koliko “domaći” aerodrom Lufthanse u Frankfurtu i Minhenu.

Vicekancelar Werner Kogler najavio je da je dogovorena i minimalna cijena karte od 40 EUR za letove AUA, u kojoj moraju biti sadržani porezi, takse i svi dalji troškovi.

Tim anti-damping pravilom, kako je kazao, želi se stati na put “određenim ekcesima” i socijalno-ekološkim posljedicama.

Takođe je najavljeno da će vlada provesti reformu u vezi sa cijenom karata i uvesti dodatne takse od 30 EUR za letove od manje od 350 kilometara.

To, kako je rečeno, imaće konkretne posljedice po let Beč-Salcburg, koji neće više biti u ponudi AUA.

AUA treba sa ukupno 600 miliona EUR, a bude sanirana. Od toga je 450 miliona od države, odnosno 150 miliona granta i 300 miliona kroz kredite, i 150 miliona od Lufthanse.

Lufthansa je obećala da će sjedište AUA u narednih deset godina ostati u Beču, a ministar finansija Gernot Blumel saopštio je da dogovor predviđa, da, ako se to ne ispoštuje, Lufthansa mora da vrati grant u visini od 150 miliona EUR.

Inače AUA je krajem aprila tražila 767 miliona EUR državne pomoći, tako da je dogovorena svota ispala manja.