Tema u fokusu

Paljanske kompanije povećale dobit za čak dva miliona KM


Projekt ”100 najvećih u BiH” ima za cilj pokazati da u našoj zemlji posluju kompanije koje su priznate – kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu, a prva relevantna procjena prošlogodišnjeg poslovanja bh. firmi koje su se rangirale na ljestvicama 100 najvećih u BiH, temeljena na godišnjim finansijskim izvještajima, potvrđuje da su kompanije u oba bh. entiteta u 2019. godini poslovale znatno bolje nego godinu ranije.

Kompletnu analizu velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC, a sve za potrebe projekta ‘’100 najvećih’’, koji će u septembru biti organiziran 34. put zaredom.

Ovaj put donosimo vam analizu i presjek stanja privrede u administrativnoj jedinici Pale. I u ovoj lokalnoj zajednici imamo sličnu situaciju kao i u prethodnim analizama, pa pogled u finansijske izvještaje otkriva kako smo u prošloj godini imali smanjen broj registiranih kompanija u odnosu na godinu ranije – 216 / 223.

Ipak, manji broj kompanija nije utjecao na povećanje broja zaposlenih, te smo u protekloj godini imali 2.584 zaposlene osobe, što je za 26 osoba više nego u 2018. godini. Broj kompanija koje su ostvarile promet do 500.000 KM je 147, njih 61 posluje do pet miliona KM prihoda, a iznad tog iznosa imali smo osam firmi.

Kompanije koje posluju u ovoj administrativnoj jedinici prije dvije godine oprihodovale su 248.4 miliona KM, da bi u protekloj godini došlo do pada na 235.6 miliona KM. Velika razlika je i u poređenju priliva novca koji je došao od izvoza, a kompanije su u 2019. ostvarile 17.9 miliona KM izvoza, dok smo godinu ranije imali 12 miliona KM više.

Negativan omjer ova dva izuzetno važna finansijska parametra nije utjecao na ona najvažniji, a to je ukupna dobit. Ove firme su prije dvije godine ostvarile dobit od 8.6 miliona KM, a u protekloj godini uspjele su povećati dobit za čak dva miliona.

Kada govorimo u prihodu – najuspješnije kompanije su: Mješoviti holding ERS – MP Trebinje – ZP Elektrodistribucija, DC-Oil, Milkus, OC Jahorina i Stanišić d.o.o., a potonja kompanija predvodi listu najuspješnijih po dobiti. Slijede je: Alpin Team d.o.o., Majnex d.o.o., Grijanjeinvest d.o.o. i DC-Oil.

Cjelovit prikaz analiza vodećih kompanija u BiH, uz rang-liste najboljih kompanija u regionu, biće publikovan u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina, a sve kompanije koje se nalaze na nekoj od rang-lista „100 najvećih“ mogu dobiti pravo korištenja digitalnog pečata „100 najvećih u BiH“.

Podsjetimo, to je način da firme jasno i nedvosmisleno poruče klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u našoj državi.