Tema u fokusu

Kako kompanija iz Banjaluke pomaže klijentima da digitalna transformacija ne bude glavobolja


Poslovnog rasta i generisanja novih prihoda, nema bez unapređenja poslovanja i inovacija. U savremenom svijetu to podrazumeva digitalnu transformaciju, ali i iskusne stručnjake koji su stalno na raspolaganju.
Uvođenje digitalnih tehnologija u sva područja poslovanja rezultira značajnim promjenama u načinu poslovanju i isporučivanju vrijednosti korisnicima. To vrlo dobro znaju u kompaniji M&I Systems Banja Luka, koji su ovakvu vrstu transformacije poslovanja, već omogućili brojnim renomiranim klijentima u regionu.

Kao dio grupacije M&I Systems Co. koja djeluje u četiri države i sedam gradova, implementirali su više od 20 softverskih rješenja i pružali tehnološke, konsultantske usluge, kao i usluge podrške svojim klijentima. Iskustvo digitalne transformacije imaju u 25 različitih grana industije, a više od 400 zadovoljnih klijenata širom regije potvrđuje da je saradnja sa ovom kompanijom donjela dodatnu vrijednost njihovom poslovanju.

Sklapanjem ugovora sa klijentom, mi postajemo partner u unapređenju njegovog poslovanja. Njegovi izazovi u poslovanju, postaju i naši. Zajedno sa njima, kao jedan tim, analizirajući različite uslove poslovanja, pronalazimo rješenja, kako bi njihovo poslovanje bilo produktivnije, ekonomičnije, efikasnije i naravno profitabilnije – naglašavaju u M&I Systems Banja Luka.

U svrhu što boljeg pristupa, poslovanju klijenata, grupacija je razvila sopstveno ERP rješenje, kojim su obuhvaćeni svi poslovni procesi.

Korištenjem MIS ERP-a, automatizuju se procesi i skraćuje se vrijeme unosa što omogućava klijentima da više vremena posvete analizi i kontroli poslovnih procesa. Svojim BI rješenjem, raspoloživim i na mobilnoj platformi, omogućavamo da klijenti koristeći različite forme vizualizacije i prezentacije, razmjenjuju informacije i znanje na svim potrebnim nivoima u organizaciji, pri čemu je omogućeno donošenje pouzdanih i brzih poslovnih odluka, kao i preduzimanje pravovremenih akcija – kažu stručnjaci ove grupacije koja ima više od 250 zaposlenih širom regiona. Banjalučka kompanija posebno se može pohvaliti činjenicom da je za 20 godina postojanja nije napustio nijedan zaposleni, kao ni jedan klijent.

Posebno ističu, značaj upravljanja poslovnim procesima ili Business Process Management – BPM.

Zašto je BPM važan za konkurentnost, a kako za klijenta rade roboti?

Poslovni procesi su nervni sistema svake organizacije. Poslovni procesi povezuju aktivnosti svih zaposlenika firme / organizacije međusobno, ali istovremeno i aktivnosti organizacije s aktivnostima njenih kupaca, dobavljača, partnera… Što su poslovni procesi bolje uređeni – dodana vrijednost je veća! Efikasno upravljati firmom znači – upravljati njenim poslovnim procesima.
Razmišljajući kako da naši klijenti postanu efikasniji i prateći svjetske trendove, uočili smo da u operativnom radu ima mnogo ponovljenih radnji koje, sa ljudskim faktorom, izazivaju grešku, pa smo osnivanjem nove firme Robotiq.ai u okviru grupacije i uvodeći RPA alate, povećali produktivnost i efikasnost rada naših klijenata i značajno uticali na smanjenje troškova klijenata. Zaposleni se oslobađaju frustrirajućih aktivnosti i mogu se fokusirati na odlučujuće aktivnosti unutar organizacije – ističu stručnjaci ove kompanije.

Još jedan od izazova sa kojim se susreo M&I Systems kod svojih klijenata, bio je kako najbolje planirati i terminirati proizvodnju kao jednom od najbitnijih procesa u proizvodnim firmama.

Imali smo rješenje za proizvodnju unutar MIS ERP-a, ali nam to nije bilo dovoljno. Pitali smo se ko je najdalje otišao u tom segmentu procesa. Odgovor je bio Japanci. Tako smo došli do ASPROVE i Lean metodologije. Potpisali smo ugovor sa firmom koja je uradila terminiranje i planiranje proizvodnje za najbolje organizovanu proizvodnju, u Toyoti. Njihovi stručnjaci učestvuju u našim projektima i omogućavaju nam da učimo od najboljih. Njihovo rješenje APS koristimo danas kod naših klijenata, poručuju iz M&I.

Digitalna transformacija ne podrazumjeva automatizaciju samo jednog poslovnog procesa ili implementaciju samo jednog rješenja. To je proces koji zahtjeva mnogo povezanih karika u jednom lancu i način razmišljanja koji će omogućiti da se uvijek nalazite korak, dva ispred konkurencije. Naravno, u ovom procesu, od izuzetne važnosti je i izbor partnera, koji će svojim iskustvom i znajnem ukazati na koji način karike treba da budu povezane i koji će zajedno sa vama rješavati izazove naših klijenata.