Tema u fokusu

Sa komercijalizacijom novih vlastitih rješenja krećemo početkom sljedeće godine – Kompanija Establish


Kompanija Establish d.o.o. postoji već 20 godina. Dio je Asa Prevent Grupacije i bavi se pružanjem cjelokupne IT podrške privrednin subjektima, kao što je sigurnost sistema, mreže, izrada backup rješenja, implementacija antivirusnih i firewall rješenja, izrada web i mobilne aplikacije, a sve to koristeći najmodernije i provjerene tehnološke metode poput HTML5 standarda i responzivnog dizajna, izradom kompletnih/kompleksnih rješenja poput – web shop, CMS sistemi, interaktivne stranice i drugo. Rade i na platformama kao što su iOS i Android za razvoj i izradu mobilnih aplikacija, te pružaju usluge web hostinga, na najsavremenijoj opremi, kada je riječ o infrastrukturi i rješenjma za velike korporacije.

Kompanija Establish bilježi intenzivan rast posljednje četiri godine, kroz uvođenje novih usluga i implementaciju novih rješenja i projekata, kazala je Esada Karović.

Vlastita rješenja

“Radimo dizajn i implementacije infrastrukturnih rješenja, virtualizaciju, analizu postojećih sistema klijenata, sigurnosna rješenja, te konsolidaciju IT rješenja. Između ostalog, ono što danas ističe društvo jeste razvoj raznih softwerskih rješenja koja su podrška svim oblicima poslovanja i specifičnostima privrednih subjekata, kao i softwerska rješenja finansijsko- računovodstvene fukcije u kompanijama. Pored IT funkcije, Establish pruža i usluge izrade raznih projekata u Catia okruženju, kao i finansijko – računovodstvene usluge za velika i srednja preduzeća. Prateći trendove i standarde u oblasti informacionih tehnologija i razvoja softvera, implementiramo provjereno uspješna tehnološka i razvijamo pouzdana vlastita rješenja, skrojena prema specifičnim potrebama svakog klijenta“, kazala je za Poslovne novine Esada Karović, direktorica kompanije Establish.

Internet i digitalni kanali komunikacije, dodala je, postali su nezaobilazni u svakodnevnici, te je „biti online postala potreba“. Posebno se to vidjelo tokom pandemije koronavirusa, kada je ojačala svijest jačanja IT podrške kroz digitalno komuniciranje i digitalnu transformaciju poslovanja u svim sferama.

„Svako poslovanje i razvoj mora pratiti i kvalitetna IT podrška i finansijsko – računovodstvena funkcija. Mi u svom spektru usluga se oslanjamo i podrška smo industrijama kojima naši klijenti pripadaju, kao što su automotiv, namještaj, modna i tekstilna industrija, metalne i plastične komponente, zaštitna odjeća, proizvodnja medicinskih sredstava, oblast zdravstvenih usluga, usluge savjetovanja i finansijskog consultinga, nautički sektor i druge sfere“, istakla je Karović.

Mnogo je, kaže, uspješnih projekata iza kompanije Establish, ali je među njima ipak istakla projekt izgradnje DATA centra, postavljenog sa najsavremenijom opremom i serverima sa aspekta sigurnosti sistema. Kao jedan od značajnijih projekata istakla je i projekt razvoja i implementacije softwerskog rješenja za finansijsko – računovodstvenu funkciju, namijenjenu velikim korporacijama i srednjim preduzećima, sa orijentiranošću potrebama vlasničke i upravljačke strukture.


Automatizacija

„Od trenutnih projekata, posebnu pažnju stvaljamo na razvoj smart softwera koji će obuhvatiti integraciju zakonskih okvira izvještavanja na principu 100 posto automatizacije procesa prilagođenih zakonskim okvirima specifične države, koji očekujemo da će biti okončan za određene države početkom naredne godine. Kompanije koje budu koristile to rješenje će moći osigurati značajne uštede kroz aspekt uvođenja automatizacije u radu finansijsko – računovodstvene fukcije korporacija posebno uvažavajući deficitarnost kadrova uzrokom globalnih migriranja obrazovanih ljudi ka zemljama većeg životnog standarda kada govorimo o Bosni i Hercegovini. Sama činjenica da pružamo podršku ASA Prevent grupaciji govori kroz koje sve djelatnosti smo zastupljeni kroz finansijsko – računovodstvenu funkciju i IT podršku“, poručila je Karović.

Kompanija Establish bilježi intenzivan rast posljednje četiri godine, kroz uvođenje novih usluga i implementaciju novih rješenja i projekata. Kada je u pitanju ova godina, pandemija je, kaže Karović, dijelom uticala na njihovo poslovanje, međutim, s obzirom na to da se bave IT rješenjima, iskoristili su negativne efekte koronavirusa za stvaranje novih rješenja i razvoj istih, sa kojima očekuju da će krenuti u komercijalizaciju već početkom naredne godine.

„Sigurno je da je pandemija koronavirusa uticala na sve sfere industrije kojima smo mi kao kompanija podrška, bilo da govorimo o finansijskom poslovanju ili IT poslovanju i na neki način smo se solidarisali sa krizom koja je zahvatila naše partnere, a sve u cilju solidarnog pristupa podrške i očuvanju poslovanja naših partnera jer samo stabilan partner može osigurati stabilnost i nas koji smo jedna karika u tom odnosu poslovanja“, istakla je, te dodala kako smatra da su iz krize uspjeli izvući maksimalno, s obzirom na ideje koje su razvili.

Kroz komercijalizaciju rješenja koje su razvili, logično je, dodala je Karović, i širenje poslovanja, kao i upošljavanje novih radnika u segmentu poslovanja društva, a to je IT okruženja i finansijo – računovodstvene funkcije.

Poslovne novine