Tržišta i finansije

Coca-Cola HBC među svjetskim liderima u području održivosti


Prema jubilarnom, desetom, EuroAct Izvještaju o održivosti, Coca-Cola HBC rangirana je u deset najodrživijih međunarodnih kompanija te je najuspješniji punioničar pića uvršten na londonsku berzu (FTSE 100). Na FTSE 100 listi Coca-Cola HBC je zauzela visoko četvrto mjesto u ukupnom poretku kompanija iz svih industrijskih sektora.

EcoAct je savjetodavna kompanija koja pomaže korporacijama u redefinisanju poslovnih procesa kako bi dostigle ciljeve u području klimatskih promjena i cjelokupne održivosti poslovanja.

U godišnjem Izvještaju, koje mjeri uspješnost kompanija u segmentu održivosti, EuroAct rangira kompanije uvrštene na vodeće berze širom svijeta: CAC 40, DOW 30, FTSE 100 i IBEX 35. Uz Coca-Colu HBC su se na listi najuspješnijih našle i istaknute međunarodne kompanije poput Applea, Unilevera i Microsofta.

Kroz ukupne i vrlo ambiciozne ciljeve Misije 2025 Coca-Cola HBC želi do 2025. godine postići da se 100 % potrošačke ambalaže koju stavlja na tržište može reciklirati te pridonijeti prikupljanju 75 % prodane ambalaže.

“Coca-Cola HBC B-H Sarajevo predano slijedi ciljeve postavljene na razini Grupe te ih kontinuirano ispunjava, a u određenim područjima i nadmašuje. U posljednjih osam godina naša kompanija je smanjila upotrebu vode za 49 %, povećala udio recikliranog otpada na trenutni nivo od čak 96%, smanjila emisiju CO2 za 73% i potrošnju energije za 23%”, saopšteno je iz Coca Cole.