Tema u fokusu

UNIS institut gradi „centar znanja“ vrijedan 4 miliona KM u 2021.


UNIS institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara Istočno Sarajevo – Pale u 2021. godini planira izgradnju tehničko- tehnološkog centra tzv. „centra znanja“, a vrijednost ovog kapitalnog projekta iznosi 4 miliona KM.

Iza UNIS Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara Istočno Sarajevo – Pale je 20 godina uspješnog rada, a danas zapošljava oko 40 visoko stručnih kadrova iz različitih oblasti nauke i tehnologije.

Sa svojim grupacijama i poslovnim jedinicama UNIS predstavlja jednog od lidera u pružanju usluga iz oblasti: vršenje poslova tehničkog pregleda objekata, projektovanje, nostrifikacija, revizija tehničke dokumentacije, zaštita na radu, zaštita od požara i zaštita životne sredine.

Prema riječima Đorđa Milišića, direktora UNIS instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara Istočno Sarajevo – Pale, izgradnja ovog tehničko-tehnološkog centra, ukupne površine 3.600 m2, trajaće nešto više od godinu dana.

„Planiramo izgradnju jednog ovakvog tehničko- tehnološkog centra u Istočnom Sarajevu s ciljem povezivanja stručnih kadrova iz raznih oblasti tehnologije i nauke, koji bi učestvovali u realizaciji različitih programa i projekata. Namjera nam je da uz primjenu evropskih standarda i stalnu edukaciju kadrova, širimo znanja i povezujemo se sa drugim pravnim subjektima EU i Rusije, čije će se aktivnosti odvijati u našem budućem tehničkom centru“, kaže Milišić.

Koje  vrijednosti UNIS Instituta bi ste izdvojili kao ključne, zbog čega Vas  klijenti  i druge kompanije smatraju  pouzdanim partnerom?

Zahvaljujući visokom kvalitetu usluga i predanosti u radu dobili smo brojne nagrade, a neke od njih su: plaketa Evropskog pokreta u BiH za Visoku evropsku kvalitetu u poslovanju 2017, plaketa „Poslovnih novina“ za brzorastuću kompaniju u djelatnosti istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodnim, tehničkim i tehnološkim naukama, jubilarna nagrada Nikola Tesla „Saveza pronalazača Srbije“, kao i plaketu „Pouzdanost 2017“ za bonitetno pouzdanu kompaniju. Glavna vrijednost UNIS-a je u njegovim stručnima kadrovima. Jer, nastojimo da rješimo probleme naših klijenata u što kraćem roku, u skladu sa kvalitetom i tržišnim uslovima privređivanja.. Vlasnici smo standarda: ISO 14001, ISO 45001 i ISO 9001.

Predstavite ukratko UNIS Institut d.o.o. Istočno Sarajevo-Pale?

UNIS institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara Istočno Sarajevo – Pale, naučno-istraživački i razvojni institut osnovan je 1997. godine, kao grupacija matičnog preduzeća UNIS. U to vrijeme Institut je funkcionisao kao Zavod, čija je osnovna djelatnost bila zaštita na radu i zaštita od požara. Vlasničkom transformacijom Zavod je transformisan u Unis Institut. Od 2001. godine, počinje puni razvoj Instituta, čija je djelatnost pored zaštite na radu i zaštite od požara proširena na ekologiju, zaštitu životne sredine, projektovanje, reviziju i izradu plansko prostorne dokumentacije. Institut je 2006. godine upisan u Registar naučno istraživačkih ustanova i od tada značajno širi svoju djelatnost na čitavom prostoru RS i BiH.

Kakva je poslovna stretegija Instituta?

Poslovna strategija Unis Instituta sastoji se u kontinuiranom širenju naših aktivnosti u raznim oblastima. Nastojimo da ispoštujemo sve standarde i procese rada, mada je u ovoj godini to bilo teško, posebno zbog pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na realizaciju naših postavljenih zadataka. Međutim, i u ovakvim teškim uslovima rada, mora se naći način za uspješnu realizaciju projekata. Nadamo se da će sve ovo uskoro biti iza nas i da ćemo uspješno nastaviti posao.

Koliko projekata je UNIS Institut realizovao do sada ?

U dvadesetogodišnjoj praksi, UNIS Institut je iskustvo sticao kroz brojne projekte, bilo da su u pitanju tehnički prijemi, revizije tehničke dokumentacije, izrada tehničke dokumentacije i energetski pregledi, nadzor nad vršenjem radova, kao i vršenje verifikacije tehničkih pregleda vertikalnog transporta. Neki od projekata koje smo realizovali su tehnički prijem zgrade vlade i bolnice Srbije, zatim hidroelektrane „Bogatići Nova“ i brojne druge. Dok projekti tehnički prijem distributivnog gasovoda Šepak-Bijeljina i gasovodne mreže Grada Bijeljina su u toku realizacije. Kad je u pitanju revizija tehničke dokumentacije, radili smo nostrifikaciju projekata sistema za vještačko osnježavanje u OC „Jahorina“. Nadzor nad izvođenjem radova vršili smo nad izgradnjom MHE Podvič i MHE Medoš, a radimo i godišnji tehnički pregled žičara u Olimpijskom centru „Jahorina“.

Hoćete li  uspjeti realizovati sve planirane  projekte  u 2020.?

Naravno da ćemo uspjeti da realizujemo sve planirane projekte u 2020. godini. Naš stručni tim, bez obzira na virus COVID-19, uspješno realizuje sve zadatke u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama. Za pojedine projekte se može desiti produženje roka, ali ne našom krivicom. Jer, određeni pravni subjekti, kao npr. MHE Medoš, zbog nemogućnosti realizacije dijela posla, produžit će rokove. Svi poslovi će na kraju biti uspješno realizovani.

Očekujete li rast prihoda i dobiti Unis instituta u 2020. i kakvi su daljnji planovi?

UNIS Institut je u 2019. godini ostvario dobit od 511.645,00 KM, a u ovoj godini očekujemo da će biti nešto veća. Naš plan za 2021. godinu je izgradnja tehničko tehnološkog centra, što će dovesti do povećanja broja zaposlenih. Jedna smo od rijetkih kompanija u Istočnom Sarajevu, koja stipendira oko desetak studenta, a pružamo priliku mladim ljudima da kod nas “odrade” i pripravnički staž. Uglavnom, svi naši pripravnici il ostaju u Institutu ili im pomažemo da riješe svoj radni status. UNIS vidi perspektivu i mogućnost rada na ovim prostorima i zato pruža šansu mladima da se ostvare i iskažu svoje sposobnosti.

Piše: Irena Vasić-Dobrić