Tema u fokusu

Izbor M&I Systems Banjaluka za digitalizaciju preduzeća dobra odluka


Kompanija ArcelorMittal iz Prijedora bavi se proizvodnjom željezne rude. Zapošljava oko 750 radnika. Odlučiti se za partnera u IT tehnologijama, ovu kompaniju, koja već 16 godina u procesu digitalizacije sarađuje sa M&I Systems Banjaluka, znači da se u punom kapacitetu morate posvetiti ovom važnom opredjeljenju, iskazati dovoljno odlučnosti i želje za uspjeh, utrošiti dovoljno energije, podijeliti izazove sa timom ljudi koji moraju 100% biti odlučni da sarađuju i zajedno grade uspjeh.

Prema riječima Mladena Jelače, direktora, u ArcelorMittalu iz Prijedora uvjerili su se da M&I Systems Banjaluka ima bogato iskustvo, ne samo u ERP rješenju, nego i u poslovnim procesima, praksi i zakonima, koji važe u RS i BiH. Od 2004. godine, od kada je osnovan ArcelorMittal, razvijajući rudarstvo u Prijedoru na temeljima dostignuća RŽR Ljubija, započeli su implementaciju potpuno novih sistema poslovanja, koji je uključivao novi ERP sistem.

“Tada smo uveli ključne module MIS2Open ERP, koji su digitalizovali poslovanje kompanije u segmentima nabave, skladišta, prodaje ljudskih resursa, obračuna zarada,  računovodstva i finansija. Uvođenje modula proizvodnje i održavanja uslijedilo je nekoliko godina kasnije. Sredstva uložena u digitalnu transformaciju i saradnju sa M&I Systems  višestruko se vraćaju i danas to je jedna od  temeljnih vrijednosti kompanije” , ističe Jelača.

Svjesni činjenice da je izbor partnera u razvijanju IT tehnologija strateška odluka nastojali su postaviti ciljeve, koji su uključivali i specifične zahtjeve kao globalna kompanija. Vodilja su im bile njihove vizije i razvojni projekti. Zahtjevali su dovoljan nivo efikasnosti.

“Neminovno to je bio ozbiljan zadatak pred onima, koji su trebali da mu odgovore. Vidjeli smo kapacitete M&I Systems Banjaluka, reference i potencijale. i nije bilo dvojbe da li M&I Systems ili neko drugi. Izabrali smo M&I Systems. Danas kada razmišljamo da li smo donijeli dobru odluku, najbolji dokaz za to je činjenica da sarađujemo i nakon 16 godina”, tvrdi Jelača.

Podrška M&I Systems u digitalnoj transformaciji ArcelorMittala iz godine u godinu postaje sve značajnija. Sa jedne strane kompanija M&I Systems rješava  njihove poslovne zadatke. S druge ih kontinuirano edukuje i ukazuje na potencijalna rješenja problema i unapređenja poslovanja. U isto vrijeme partner ArcelorMittala u digitalnoj transformaciji M&I Systems želi da od njih uči o njihovom poslovanju i da prihvata bogatu praksu, koju imaju.

“Ne treba zaboraviti da smo mi globalna kompanija sa veoma jasnim, ali zahtjevnim standardima poslovanja, koja u mnogim segmentima značajno odstupaju od loklane prakse i legislative. To pokazuje da je naš partner M&I Systems bio pred mnogim izazovima, kojima je uspješno odgovorio. Ulagali su izuzetne napore da zadovolje naše zahtjeve i daju kvalitetna programska rješenja i time unapređuju našu saradnju”, tvrdi Jelača.

Što se tiče programa, koje im je M&I Systems ponudio,  u startu to su bili MIS2Open ERP rješenje. Time je bio digitalizovan jedan dio poslovanja. Kasnije su proširivali modulima i stvarali integralnu cjelinu poslovanja. Na kraju su implementirali i DMS- dokument menadžment sistem. Dijelom je integrisan sa MIS2Open ERP rješenjem. Takođe, tokom rada na ERP sistemu na njihove brojne zahtjeve bila su im ponuđena rješenja, koja su proveli  (automatizacija procesa nabavke prema korporativnim zahtjevima, finansijska odobrenja, zaštita na radu itd).

“Ovo je uključivalo i specifične zahtjeve što je pred M&I Systems postavljalo dodatne zadatke i razradu softvera mimo standarda. Podrška M&I Systems Banjaluka iz godine u godinu postaje sve značajnija kao rezultat stalnih promjena u poslovanju, zakonskim okvirima poslovanja, našim potrebama za daljom digitalizacijom kao što je uvođenje DMS sistema i njegova integracija sa ERP, BI rješenja za analizu i izvještavanje itd.”, kaže Jelača.

“Sada vidimo brojne prednosti digitalizacije. Menadžment ima brze, tačne i sveobuhvatne informacije neophodne za donošenje poslovnih odluka. Danas naši radnici mogu mnogo lakše i brže da obavljaju svoj posao i racionalizujemo nepotrebne administrativne procedure. Naš specifičan segment rudarstva je pokriven najkvalitetnijim softverima i mi razrađujemo planove u vremenskim intervalima za koje donedavno nismo mogli ni zamisliti da je moguće uraditi u kratkom vremenu i mnogo kvalitetnije”, dodaje Jelača.

Prednosti digitalizacije u ArcelorMittalu vide i sad kada kod nas i u svijetu vlada ekonomska kriza. Digitalne tehnologije puno su im olakšale posao.

“Danas se suočavamo sa izazovima koje niste očekivali i u situaciji smo da se oslonimo na pouzdan i provjeren sistem , koji daje brže i validne informacije kao baza za donošenje adekvatnih poslovnih odluka. Mislim da je u ovo doba pandemije došao do izražaja upravo segment digitalnih tehnologija, jer smo uvidjeli da postoje resursi, koje ranije nismo koristili. Sada su se pokazali kao izvanredna rješenja. Digitalizacija u saradnji sa M&I Systems. kao partnerom u ovom procesu garantuje uspjeh”, poručuje Jelača.

M&I Systems Banja Luka je članica M&I Systems Grupe, koja u svom sastavu ima 6 kompanija u 4 države sa preko 250 zaposlenih.

Više o kompaniji na: https://www.mis-bih.com/

Ajdin Cikota

Poslovne novine