Tema u fokusu

Milkprocessing donosi nova tehnološka rješenja u prehrambenoj industriji


Zastupnik renomiranih svjetskih kompanija u oblasti prerade i proizvodnje hrane u BiH Milkprocessing d.o.o. Sarajevo u prošloj godini uspješno je implementirao novi Neogenov uređaj za brzu kontrolu higijene u školama i vrtićima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kao firma dugoročno posvećena podizanju bh. prehrambene industrije na visoki nivo kvaliteta, Milkprocessing d.o.o. Sarajevo zastupa samo vrhunske svjetske proizvođače inovativnih rješenja.

U lepezi zastupništva Milkprocessinga u BiH, nalaze se neke od najpoznatijih svjetkih kompanija poput Chr. Hansen iz Danske, Plevnik iz Slovenije, Neogen iz SAD, kao i Prova iz Francuske.

Prema riječima Jasmina Avdića, direktora Milkprocessinga, uprkos otežanim uslovima rada zbog pandemije Covid-19, uspjeli su u 2020. realizovati značajan projekat.

„U partnerstvu sa Instututom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i njihovom Službom za školsku higijenu, u prošloj godini implementirali smo jedan od Neogenovih uređaja, Acupoint  Advance HC, pomoću kojeg se sada vrši brza konrola higijene u školama i vrtićima na područiju Zeničko – Dobojskog kantona. Na taj način se pokušava uspostaviti što sigurnije okruženje za djecu“, istaknuo je Avdić.

Pandemija Covid-19 uticala je na poslovanje Milkprocessing-a na način da je usporila njihove nove projekte. Ali, finansijsko poslovanje ove kompanije u 2020. godini bilo je stabilno i na nivou iz 2019. godine.

„Nismo uspjeli realizovati baš sve planirane projekte u 2020. godini, pogotovo one vezane za kompaniju Neogen i implementaciju njihovih uređaja u laboratorije. Razlog tome je uticaj pandemije Covid-19 na kompletno poslovanje u prehramenom sektoru i oprez poslovnih subjekata, kada se radi o investiranju u nešto novo“, kaže Avdić.

U Milkprocessingu su u prethodnoj godni izvršili niz pripremnih radnji za plasman novih proizvoda i tehnoloških rješenja na bh. tržište.

„Sve projekte koje nismo zavšili u 2020. godini, prebacili smo u ovu godinu i uvjereni smo da će do njihove rapidne realizacije i doći, kako bude slabio intenzitet pandemije u BiH i regiji. To se prije svega odnosi na proizvode i tehnološka rješenja kompanija Neogen, Plevnik i Prova“, kaže Avdić.

Kompanija Milkprocessing je osnovana 1999. godine, kao konsultantska kuća za mljekarstvo, a kasnije je uspješno proširila djelatnost i na druge grane prehrambene industrije i sigurnost hrane. U prvim godinama i kroz različite EU projekte, Milkprocessing je učestvovao u razvoju mljekarske industrije u BiH. Uskoro, firma je postala zastupnik nekoliko renomiranih svijetskih kompanija u oblasti prerade i proizvodnje hrane.

„Međutim, Milkprocessing nije samo trgovački zastupnik stranih kompanija, već njihove proizvode nudimo uz kompletnu tehnološku podršku u primjeni. Angažovani smo i na poboljšanju postojećih i kreiranju novih proizvoda, s ciljem da kvalitetan i siguran konzumni proizvod dođe do potrošača. Stoga, naša kompanija je ključni akter u procesu transfera znanja i inovativnih rješenja u prehrambenoj industriji“, tvrdi Avdić.

Danas, Milkprocessing zastupa u BiH kompaniju Chr. Hansen iz Danske, koja je najveći proizvođač mikrobioloških kultura, sirila i prirodnih boja za mliječnu i mesnu industriju. Nudeći Chr. Hansen proizvode, Milkprocessing uspješno sarađuje s gotovo svim mljekarama u BiH, te aktivno učestvuje u tehnološkom kreiranju novih i poboljšanju postojećih mliječnih proizvoda u BiH.

„Druga kompanija koju zastupamo je slovenački Plevnik, koja proizvodi opremu za mljekarsku i pivarsku industriju u segmentu malih i srednjih proizvođača. Radi se o međunarodno priznatim inovatnim rješenjima, koja olakšavaju i usavršavaju tehnološke procese, a rezultat su visokokvalitetni proizvodi“, objašnjava Avdić.

Kako dalje navodi Avdić, zastupnici su i kompanije Neogen u BiH, koja je vodeći svjetski proizvođač uređaja za brzu mikrobiološku kontrolu proizvoda „od farme do stola“, sa finalnim rezultatima najdalje za 24 sata.

„To omogućava da proizvođač bude konkurentan na tržištu, nudeći mikrobiološki siguran i konzistentan proizvod. Često Neogenove uređaje opisuju kao „Plug and Play“, jer imaju višestruko jednostavnije protokole od klasične mikrobiologije. Uređaji su skoro u potpunosti automatizovani i daju stopostotno tačne nalaze. Milkprocessing nudi Neogen proizvode i u Hrvatskoj“, naglasio je Avdić.

Najnovije zastupništvo Milkprocessinga u BiH  je francuska kompanija Prova, koja je svjetski lider u proizvodnji aroma vanilije, kakaa, kafe i drugih „sweat brown“ aroma sa Madagaskara za konditorsku industriju.

„Provine arome su nešto sasvim novo na tržištu u BiH. Svojom izuzetnošću i visokim kvalitetom, omogućavaju da bh. proizvodi budu konkurentni u EU i svijetu“, istaknuo je Avdić.

Stabilnost je glavna odlika poslovne politike Milkprocessinga, jer sve preuzete obaveze prema klijentima i prema državi ispunjavaju na vrijeme i u skladu s propisima. Osim toga, ova kompanija od početka pruža podršku i prati rast prehrambene industrije u BiH.

„U javnosti je malo poznato da su pojedini segmenti bh. prehrambene industrije, uključujući proizvodnju i preradu mlijeka, ostvarili veliki rast u posljednjih dvadesetak godina. Ponosni smo što je Milkprocessing dao vrlo značajan doprinos tom uspjehu. Ali naravno, mi uvijek imamo nove ideje i nova inovativna rješenja, kako bi pomogli prehrambenoj industriji u BiH  da bude još konkurentnija na svjetskom tržištu“, rekao je Avdić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić