Novosti

Biden: Plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke


Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da je njegov plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke prije više decenija.

Bidenov “Američki plan zapošljavanja” trebao bi preoblikovati najveću svjetsku privredu i SAD-u omogućiti da bude uspješnija od Kine.

Plan korporativnu Ameriku stavlja u neugodnu poziciju jer vlada stvara milione radnih mjesta gradeći infrastrukturu, poput cesta, rješava klimatske promjene i potiče usluge poput skrbi za starije osobe, prenosi Reuters.

To je ulaganje jednom u generaciji, za razliku od svega što smo vidjeli ili učinili otkako smo prije decenije izgradili međudržavni sistem autocesta i svemirsku utrku”, rekao je Biden otkrivajući program u Pittsburghu.

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća stoji da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio rupe koje firmama omogućuju prebacivanje dobiti u inostranstvo.

Bidenov drugi financijski izdašan zakonski prijedlog u dva mjeseca mandata otvara sukob u američkom Kongresu, gdje se članovi podijeljeni oko ukupnog iznosa i uključivanja programa koji se smatraju socijalnim uslugama.

Zajedno s njegovim nedavno donesenim paketom pomoći za koronavirus od 1,9 biliona dolara, Bidenova infrastrukturna inicijativa dala bi saveznoj vladi veću ulogu u američkoj privredi nego što je imala generacijama, čineći 20 posto ili više ukupne godišnje proizvodnje.

(Hina)