Novosti

Košarac: Realizovan ključni korak za izvoz mlijeka u Kinu


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da je Narodnoj Republici Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

”Kancelarija za veterinarstvo BiH je dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine”, potvrdio je ministar Košarac.

U narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

“Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU”, naglasio je ministar.

On je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

“Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode mogu ponuditi kineskim kupcima”, rekao je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u NR Kinu, smatrajući da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

(Biznis.ba)