Novosti

U Sarajevu počinje da radi Saobraćajni centar


U Kantonu Sarajevo zvanično počinje da radi Saobraćajni centar koji će pratiti stanje javnog prevoza u ovom kantonu.

Kako je istaknuto iz Ministarstva saobraćaja KS, osposobljen je i funkcionalan video nadzor u tramvajima i iz centra je moguće pratiti sva dešavanja u njima – broj vozila u datom momentu, rutu, kao i brzinu kretanja tramvaja.

Prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja, u Kantonu Sarajevo će postojati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija. Osim toga, građani će uskoro imati mogućnost korištenja beskontaktnih, pametnih karti koje će im olakšati upotrebu javnog prevoza.

Saobraćajni centar je sastavni dio Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i u njemu će biti angažovane osobe koje će koordinirati sa javnim prevoznicima, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza, poručeno je iz tog ministarstva.

Implementacijom ovakvih projekata uspostavlja se osnova za Sarajevo pametni grad, a naš cilj je da kompletan projekt zaživi u 2021. godini“, istakao je resorni ministar Adnan Šteta.

U narednim fazama razvoja centra, biće usavrešen red vožnje prvobitno tramvajskog prevoza, a nakon toga i red vožnje trolejbuskog, autobuskog i minibuskog prevoza.