Novosti

Ekonomski forum BiH 27. aprila u online formatu


Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine će biti održan online 27. april 2021. godine sa početkom u 11 sati. Glavni govornici Foruma 2021 su Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank.

Program Ekonomskog foruma BiH 2021 je koncipiran u dvije panel sesije:

1. In search for “new normal”
2. Green economy: From SDGs over green Europe to Western Balkans and BiH

U prvom panelu zajedno sa Garry Jacobs-om – predsjednikom Svjetske akademije nauka i umjetnosti, govorit će Phoebe Koundouri – predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić – predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010. – 2012, i Sabina Silajdžić – vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Moderator prve sesije je Zlatko Lagumdžija, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, saopšteno je na sajtu Udruženja poslodavaca FBiH.

O zelenoj ekonomiji i ciljevima održivog razvoja u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini će govoriti Ismail Serageldin – dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke, Jan Fischer – predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009. – 2010, Belma Hadžiomerović – direktorica marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. za BiH, i Senad Salkić – izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektropriva BiH. Moderator druge sesije je Fikret Čaušević redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021 će otvoriti Jasmina Selimović – dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Milorad Dodik – predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Johann Sattler – šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Fokus Foruma 2021 je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste “novo normalno” u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima. Održivi razvoj spaja ujedno brigu za živi svijet na planeti Zemlji i za očuvanje kapaciteta prirodnih resursa sa društvenim i ekološkim izazovima koji stoje pred svakim društvom, državom i čovječanstvom kao cjelinom.

Aktuelnosti pojma održivog razvoja naročito doprinose izazovi koji dolaze s ugroženošću životne sredine. Kroz 17 ciljeva jasno je opisan put kojim planeta treba ići u godinama koje su ispred nas. Zelena ekonomija je u posljednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

Organizatori Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo.