Novosti

SAD ubrizgavaju 190 milijardi dolara u tehnološki razvoj


Senat američkog Kongresa odobrio je, sa 68 glasova “za” i 32 “protiv”, sveobuhvatan pravni paket, vrijedan više od 190 milijardi dolara, namijenjen jačanju sposobnosti zemlje da se takmiči sa kineskim tehnologijama.

Posvećenost zauzimanju “tvrde stavove” u odnosima s Kinom jedna je od rijetkih stvari oko koje se slažu dvije stranke u duboko podijeljenom američkom Kongresu, koju, tijesnom većinom, kontroliraju demokrate predsjednika Joea Bidena, prema Reuters.

Zakon, pored 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije, predviđa odvojeno odobravanje 54 milijarde dolara potrošnje za povećanje proizvodnje i istraživanja poluprovodnika i telekomunikacione opreme, uključujući 2 milijarde dolara za proizvodnju čipova koje koriste proizvođači automobila.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je danas Sjedinjene Države da zaustave usvajanje takvog paketa zakona.

Sjedinjene Države ne bi trebale tretirati Kinu kao imaginarnog neprijatelja“, rekao je Wang Wenbing, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da su Sjedinjene Države sami sebi najveći neprijatelj, prenosi britanska agencija.

Dodao je da Peking apelira na Washington da zauzme pravi stav i izbjegne daljnji poremećaj ukupnih kinesko-američkih odnosa i saradnje u važnim oblastima.