Tema u fokusu

EKVA ulazi u proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana


Jedna od vodećih kompanija u proizvodnji elektroinstalacionog materijala u BiH, kompanija EKVA d.o.o. Vareš u ovoj godini će realizovati dogovor o premještanju dijela proizvodnog asortimana njemačke kompanije iz Kine u BiH, odnosno u varešku kompaniju.

Ovaj značajni dogovor je, prema riječima Mare Šarenac direktorice, uslijedio nakon njihove dugogodišnje uspješne suradnje sa jednim od već postojećih njemačkih kupaca.

„Pomenuti transfer će značajno povećati promet naše kompanije na godišnjem nivou i dodatno učvrstiti uzajamne poslovne odnose naše dvije kompanije. To nas čini veoma ponosnim, budući da najrazvijeniji privredni subjeti u Europi cijene naš rad, proizvode i dogovore koje smo u stanju da ispoštujemo i to bez reklamacija i bilo kakvih žalbi krajnjih kupaca u lancu“, istakla je Šarenac.

Možete li predstaviti kompaniju EKVA?

“Kompanija je osnovana 1996 godine pod imenom Elektrokontakt Sa d.o.o. u većinskom vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije E.G.O., koja posluje na svim kontinentima i to u branšama automobilske, avio i elektro industrije. U njenom vlasništvu je bila i naša sestrinska kompanija Elektrokontakt d.d. Zagreb sa tradicijom dugom 100 godina.

EKVA d.o.o. naslijeđuje 2007. proizvodnju u Zagrebu i objedinjuje primarnu proizvodnju, montažu i pakovanje, te vrši plasman i distribuciju proizvoda.

Većinski vlasnik, kompanija E.G.O. iz Njemačke se zbog strateških planova i ciljeva 2012 godine odlučuje na prodaju udjela kompaniji EKVA d.o.o. koja sa 100% domaćim kapitalom preuzima tehnologiju, know-how i razvoj i posluje kao zaseban poslovni subjekt zadržavajući već poznatu kvalitetu, materijale i načine proizvodnje do danas.

Osim proizvodnje elektroinstalacionog materijala, uporedo pružamo i usluge brizganja plastičnih dijelova, metalnih dijelova i montaže proizvoda. Imamo nekoliko stotina kupaca, a broj uposlenih se kreće od 35-50.”

Uskoro ulazite i u novu sferu poslovanja. Možete li reći nešto o tome i ostalim značajnim projektima koje namjeravate realizovati?

Da, planiramo ulazak u novu sferu poslovanja – proizvodnju električne energije i to sa investicijama u projekte izgradnje elektrana na sunčevu energiju. Time idemo u korak s trendovima kao društveno odgovorna kompanija i planiramo investirati u samoodržive i ekološki bezopasne izvore energije, a iznos investicija je cca. tri miliona KM.

Također, imamo u planu realizaciju brojnih značajnih projekata. Osim što su dugotrajni i skupi projekti u pitanju, isti su usporeni s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom, pa njihovu finalizaciju očekujemo tek u narednih par godina. Radi se o projektima konstrukcije i izrade alata za nove proizvode, te istraživanje tržišta za iste.”

Spomenuli ste pandemiju COVID-19, u kolikoj mjeri je uticala na Vaše poslovanje?

Pandemija COVID- 19 srećom nije utjecala na promet kompanije do te mjere da ugrozi naš opstanak, ali je u velikoj mjeri uticala na ostale segmente poslovanja, kao što su nabavka materijala, cijene materijala i transport istih. Trenutna situacija u svijetu je takva da je otežan pristup i nabavka strateških materijala, što uzrokuje enorman porastu cijena materijala i lančanu reakciju, pa smo i mi primorani dizati prodajne cijene naših proizvoda. To nije nikada popularan potez, te je u konačnici kompletno poslovanje otežano i usporeno.”

Na osnovu poslovnih rezultata kompanija je rangirana među „100 najvećih kompanija u BiH“. Koji  faktori utiču na to i kakva je Vaša poslovna strategija i politika kvaliteta?

Faktori koji po našem mišljenju utiču na uspjeh su jednim dijelom atipični za poslovne i obligacione odnose zemalja zapadne Europe, a drugim dijelom su sama srž onoga što se očekuje u tim zemljama sa najrazvijenijim privredama.

Kad su u pitanju atipični faktori, mi kao kompanija nastojimo prvenstveno izgraditi prijateljske odnose sa našim kupcima, tako da nas ne spajaju samo poslovni ciljevi, nego i sličnosti iz svakodnevnog života. Što se tiče “standarnih”, legislativno uspostavljenih odnosa, stalno smo na raspolaganju našim kupcima i krajnjim potrošačima sa svojom tehničkom podrškom u rješavanju bilo kakvih nejasnoća ili eventualnih problema.

Kad je u pitanju politika kvalitete, stvari su jasne i decidne i od istih ne odstupamo s obzirom da imamo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji iz elektro branše, a sa druge strane pridržavamo se svih europskih normi, pa nemamo problem plasirati naše proizvode na europska tržišta, što ujedno čini i 80 % našeg ukupnog prometa.”

Piše: Irena Vasić Dobrić