Tema u fokusu

Kompanija Saga Energy povećala prihod za 2,5 puta


Pandemija je značajno usporila razvoj poslovnih aktivnosti kompanije Saga Energy iz Sarajeva, ipak su se uspjeli vratiti na nivo poslovanja od prije pandemije.

Kako je u razgovoru za Poslovne novine kazao Nihad Šorlija, direktor Saga Energy, prošla godina bila je veoma uspješna za njih. Povećali su prihod za oko 2,5 puta, a dobit je ostala na nivou prethodne godine. Zahvaljujući dobrom poslovanju  i porastu prihoda za 155% plasirali su se i na rang-liste „100 najvećih u BiH“ te su u kategoriji „male kompanije“ zauzeli 19. mjesto po prihodu. Nosioci su i visoke ocjene boniteta – pet zvjezdica, što ih stavlja na listu poželjnih poslovnih partnera.

„Pandemija je značajno usporila razvoj poslovnih ideja, faktički smo ponovo na početku i u narednom periodu će sprovedba poslovnih ideja i započetih procesa od ranije biti u fokusu naše poslovne aktivnosti. Vrijeme će pokazati hoće li biti uspješne“, kazao je Šorlija, te dodao da, s obzirom na to da im je pandemija dosta naštetila, oporavak kanala distribucije roba će biti dugotrajan i sve dok traje Saga Energy će trpjeti posljedice.

I trenutna situacija u svijetu ne ide im u prilog, poskupljenja su zahvatila i njih i njihovo poslovanje, a s obzirom na to da trguju berzanskom robom, tako je i rizik poslovanja kod njih utrostručen.

„Plan za ovu godinu nam je da održimo nivo prometa koji je povećan usljed poremećaja na tržištu ratom u Ukrajini. Realnost je da je potražnja za energentima u stalnom porastu i naše umijeće je da li ćemo, uz uvećan rizik, to iskoristiti“, kaže Šorlija.

Dodao je kako su se opšti uslovi poslovanja promijenili, raste potražnja za energentima što stvara preduslove za novim poslovima i saradnjom.

„Dugoročniji planovi firme Saga Energy su nastojanje da izvršimo diversifikaciju poslovanja, otvorimo neki novi segment tj. pronađemo tržišnu nišu gdje bi se mogli pozicionirati uz, naravno, nastavak trenda rasta u primarnoj djelatnosti“, najavio je Šorlija.

Kompanija Saga Energy članica je internacionalne mreže kompanija, a njihova osnovna djelatnost je trgovina na veliko naftom i naftnim derivatima, odnosno trgovina na veliko „bijelim robama“ (dizel, benzin, lož ulje – LUEL) kao i „crnim robama“ (mazut i bitumen). U svojoj djelatnosti zauzimaju značajno 19. mjesto prema ostvarenom prihodu u prošloj godini. Osnovani su u aprilu 2012. u Sarajevu kao kćerka firma internacionalne kompanije Sibex Export –Import Gmbh Wien Austria, koja je ujedno jedna od najvećih distributera naftnih derivata u jugoistočnoj Evropi.

Piše: Minela Pamuk