Tema u fokusu

100 najvećih: MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad ostvario rast prihoda od 30 posto u 2022.


Već je u provoj polovini 2022. kompanija MG MIND iz Mrknjić Grada ostvarila je odlične poslovne rezlutate u svim oblastima djelovanja, te stoga očekuju da će ova godina biti najuspješnija po ostvarenim prihodima.

Kompanija MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad koja se bavi poslovima trgovine, niskogradnje i visokogradnje, te investicionim nekretninama, kao i prometom nekretnina, matično je preduzeće MG MIND Corporate, jedne od vodećih grupacija na području BiH.

Osim na tržištu BiH, Grupacija MG MIND zastupljena je i na inostranom tržištu, konkretno u Sloveniji i Srbiji. U više od dvije decenije uspješnog poslovanja, MG MIND d.o.o. je postala eminentna kompanija sa 2.500 zaposlenih i godišnjim prihodom cca. 90 miliona KM, koja je razvila mrežu od preko 1.000 poslovnih partnera širom BiH i regiona.

Već u prvih sedam meseci ove godine, prema riječima Mladena Milanovića, osnivača i direktora MG MIND d.o.o. Mrknjić Grad, ostvarili su poslovni rast od 30 posto.

Ostvaren rast u svim djelatnostima

Ako poredimo tekuću godinu sa predhodnom u svim oblastima, preduzeće bilježi rast prihoda kako u trgovini, niskogradnji, tako I u oblasti iznamjljivanja nekretnina”, istaknuo je Milanović.

Na nivou MG MIND Grupacije ostvareni poslovni rast iznosi 15 posto u prvih sedam mjeseci 2022. u odnosu na isti period prošle godine.

Inače, prihodi MG MIND Grupacije u 2021. godini iznosili su 214 miliona KM, dok je dobit bila cca. 36 miliona KM. U ovaj pokazatelj nije uključen prihod i dobit Nove Banke, koju smo akvizirali u prošloj godini”, istaknuo je Milanović.

Akvizicija Sberbanke RS u 2022.

U ovoj godini MG MIND Grupaciji je pristupila i Sberbanka Republike Srpske, sada Atos banka, čije je preuzimanje uspješno realizovala Nova Banka.

“Zahvaljujući tome, komanija MG MIND povećala je tršišni udio u bankarskom sektoru”, kaže Milanović.

Prvoplasirani u djelatnosti

Inače, MG Mind d.o.o. je prvoplasirana u djelatnosti i 29 po dobiti u kategorili velikih preduzeća na rang listi “100 najvećih kompanija u BiH”.

Plan nam je svakako ostati prvi u djelatnosti i sa ovom poslovnom godinom to potvrđujemo. Jer, preduzeće iz godine u godinu bilježi rast. a pored toga ulažemo u dodatne kapacitete i povećanje tržišnog udjela”, istaknuo je Milanović.

Završetak projekta naselja Park do kraja 2023.

U prošloj godini MG MIND je započeo realizaciju kapitalnih projekata, izgradnju „City Mall“ i naselja „Park“ u vrijednosti 145 miliona KM.

“Kad je u pitanju naselje “Park” realizovane su lamele A i B, dok završetak lamele C i D očekujemo do kraja 2022 godine. Svi radovi prate predviđene rokove. Lamela E trenutno je u fazi zidanja i njenu realizaciju očekujemo do kraja 2023., a samim tim i završetak projekta naselja Park. Kod drugog projekta City Mall, faza podzemnih garaža je završena, a u procesu je i završetak zidarskih radova. Očekujemo da će cjelokupan projekat sa vanjskim uređenjem biti završen do kraja jula 2024. ”, tvrdi Milanović.

Kako dalje navodi direktor Milanović, kompanija će ova dva kapitalna projekta, kao i ostale vodeće projekte koji su u toku, realizovati u zadatim rokovima, kao što je to bio slučaj i prije.

“Napomenuo bih da je projekat rekonstrukcije RK Patrija u Prijedor , vrijedan 15 miliona KM, uspješno realizovan i otvoren u avgustu 2021 godine”, istaknuo je Milanović.

Inače, MG MIND u svim oblastima svog djelovanja bilježi rast prihoda, kako u trgovini, niskogradnji, tako i iznamjljivanju nekretnina.

Zastupništvo za Alfa Plam u BiH

U oblasti trgovine MG MIND je dobio zastupnistvo Alfa Plam poroizvoda za teritoriju BiH, dok je za brendove Gorenje i Beko jedan od vodećih poddistributera.

Radimo i sa brendovima LG, Philips, Samsung, Bosh, Indesit, Whirlpool, Končar itd. Naveli bi da je poslovni rast značajan kako u veleprodaji, tako i maloprodaji, gdje i dalje posjedujemo 9 poslovnih objakata na teritoriji Republike Srpske”, naglasio je Milanović.
I u oblasti niskogradnje nastavljaju sa realizacijom ugovorenih poslova, povećanjem kapaciteta i dodatnim ulaganjem u mehanizaciju, kao i u obučenost samog kadra.

Poslovna strategija zasnovana na kvalitetu

Poslovna strategija MG MIND-a zasniva se na profesionalnosti, kvalitetu i povjerenju, što predstavlja glavna načela poslovne politike kompanije i vizije razvoja, koje je utemeljio gospodin Mladen Milanović.

“Također, insistiramo na edukovanju i dodatnom usavršavanju kadra, koji čini glavni pokretački mehanizam jedne uspješne kompanije kao što je MG MIND danas”, rekao je Milanović.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić