Novosti

Jedanan od najvećih medicinskih trendova 21. vijeka: U Beču se osniva Centar za preciznu medicinu


U najboljem gradu za život na svijetu krajem 2026. godine će biti osnovan Centar za preciznu medicinu – Institut Eric Kandel. Kako navode gradske vlasti, to bi trebalo da bude moderno istraživačko radno mjesto za dvije stotine naučnika. Koristit će najnovije tehnologije za razvoj individualnih terapija prilagođenih pacijentima. Ustanova će se graditi na površini od 6.000 m2 na prostoru bečke Opće bolnice.

Institut je dobio ime po nobelovcu Ericu Kandelu, austrijsko-američkom neurobiologu, koji je 2000. godine dobio prestižnu nagradu za svoje istraživanje o „transdukciji signala“ u nervnom sistemu, što se smatra ključnim za razumijevanje normalne funkcije mozga i nastanka neuroloških i psihijatrijskih oboljenja.

Cijena izgradnje centra procijenjena je na 90 miliona eura, pri čemu će dio sredstava biti osiguran iz Evropske unije, a ostatak iz austrijskog državnog budžeta. Zemljište na kojem će se nalaziti novi centar je u vlasništvu grada Beča i bečke zdravstvene uprave. Po završetku izgradnje, vlasništvo nad zgradom će biti preneseno na Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) na period od 99 godina.

Precizna medicina predstavlja personaliziranu zdravstvenu njegu i tretman prilagođen pacijentima. Istovremeno, omogućava razvoj najsavremenijih terapija sa što manje nuspojava. Prema mišljenju stručnjaka ovo je jedan od najvećih medicinskih trendova 21. vijeka. U Beču će istraživači primijeniti nove terapije iz različitih oblasti, od kardiovaskularnih bolesti, preko raka ili reumatoloških bolesti do mentalnih bolesti ili alergija.

(Foto: 2020 ZOOMVP Moser)