Novosti

Lufthansa uskoro postaje vlasnik dijela italijanskog prevoznika “ITA Airways”


Njemački avio-prevoznik “Lufthansa” i italijansko Ministarstvo finansija potpisali su memorandum o kupovini manjinskog udjela u italijanskom avio-prevozniku “ITA Airways”, javlja italijanska novinska agencija “Ansa”.

Prema nezvaničnim izvorima, “Lufthansa” bi za 40-odstotni udio u kompaniji trebala izdvojiti između 250 i 300 miliona eura.

Izvori na koje se agencija poziva, između ostalog, objasnili su da je krajnji cilj sadašnjih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što prije. To je osnova za dobijanje saglasnosti Evropske komisije. Lufthansa bi tako do ljeta trebalo da uđe u vlasništvo italijanskog prevoznika.

Očekuje se da će Evropska komisija odobriti sticanje manjinskog udjela u kompaniji. Drugačiji scenario ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avio-prevoznika iz Italije, javlja “Ansa”. Njemački prevoznik, u čijem su sastavu i “Swiss”, “Brussels Airlines” i “Austrian Airlines”, objasnio je sredinom januara da u Rimu želi stvoriti ključno evropsko čvorište, te da će za Rim nuditi direktne letove iz SAD-a. Kako su istaknuli, u početku bi kupili manjinski udio, a u budućnosti bi imali mogućnost otkupa i preostalih dionica, prenosi Bankar.me.

Izvor: srpskainfo.com