Novosti

Festival ViennaUP’23 i klimatski neutralni gradoviNakon velikog uspjeha prošlogodišnjega festivala glavni grad Austrije će od 30. maja do 7. juna po treći put biti domaćin najvećeg startup događaja u Evropi. Prošlogodišnji festival ViennaUP zabilježio je oko 10.000 učesnika iz 67 zemalja.

Namijenjen je startupima, investitorima, tehnološkim entuzijastima, vizionarima, ali i svima onima koje zanimaju teme pametnih gradova. Kao i prošle i ove će godine biti održan uživo i dijelom u hibridnom formatu. Inicijator festivala je Bečka poslovna agencija (Vienna Business Agency).

I ove godine planirana je organizacija oko 50 događaja koji pokrivaju širok spektar tema kao što su pametni gradovi, kreativne industrije, tehnologija, nauke o životu i proizvodnja, a organizira ih više od 30 partnera.

Među njima je događaj Connect Day koji se održava 31. maja koji predstavlja priliku za umrežavanje startupa s renomiranim kompanijama i investitorima kao i mogućnost za samopromociju publici koja se zanima za inovacije. U središtu događaja Smart City SuMMit 6. juna nalaze se pametni gradovi, a ovogodišnja tema posvećena je pitanju kako gradove učiniti klimatski neutralnim. Creative Days okupit će kreativne umove iz cijelog svijeta 31. maja, a bavit će se utjecajem tehnologije na kulturu u budućnosti.

Prezentacije, hakatoni, radionice i konferencije biće zaokruženi pratećim programom koji je osmišljen na način da omogući posjetiocima da dublje zarone u teme. Program uključuje tematske večeri “Taste the Viennese Feeling” i sastanke u ugodnoj atmosferi odabranih bečkih kafana.