Novosti

Rekordne strane investicije u Beču


Statistika o investicijama stranih firmi za 2019. godinu potvrdila je da su stabilnost i sigurnost sinonimi koje firme širom svijeta usko vežu za Beč. Već osmu godinu u nizu zabilježen je rast broja novootvorenih međunarodnih firmi, a protekle godine ih je bilo 266, odnosno 20 odsto više nego u 2018., prenosi Eurocomm – PR Sarajevo.

Te firme su skupa ostvarile investicije od 731 miliona eura i zaslužne su za otvaranje 1.972 novih radnih mjesta. Samo godinu ranije, novootvorene firme uložile su 231 milion eura. Trostruko veći iznos u prethodnoj godini ne znači samo potvrdu dobrih međunarodnih aktivnosti već je i nevjerovatan katalizator za gradsku privredu.

Najviše firmi dolazi iz Njemačke, zatim iz Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske. Među njima se između ostalog nalazi i najveća banka na svijetu “Commercial Bank of China” (ICBC) kao i start up N26 koji nastoji postati najveća digitalna banka na svijetu. Digitalnu banku N26 su osnovala dva Austrijanca u Njemačkoj, koji su se vratili u Beč kako bi radili na daljem razvoju proizvoda.

– Zahvaljujući dobrim temeljima našeg rada prethodnih godina na buduća naseljavanja međunarodnih firmi u Beču gledamo s optimizmom, iako je konkurentnost zbog pandemije sada još veća –  naveo je Gerhard Hirczi, direktor bečke Privredne agencije (Vienna Business Agency) i naglasio da će aktivnosti u promovisanju Beča od sada biti više usmjerene ka ciljnim grupama.