Regija

Fortenova na prodaju


Fortenova grupa saopštila je danas da je otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu dijela u Fortenova Group MidCo B.V., nizozemska kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

Kako se navodi za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja septembra ove godine.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije.

Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde evra, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 miliona evra i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona evra, neto dug od 1,1 milijardu evra, omer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Fortenova grupa posluje u pet zemalja regiona i najveći je maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a deseci miliona kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brandova.

Fortenova grupa je takođe daleko najveći regionalni privatni poslodavac, sa preko 45.000 zaposlenih i oko 30.000 partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regiona, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Napominje se da sankcionisani suvlasnici, odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utiče na vrijednost kompanije.