Novosti

Važnost modernizacije poslovanja i uvođenja standarda kvalitete


Na Sarajevo Halal Fairu 2023. je naglašen značaj uvođenja standarda HACCP, HALAL ali i svih drugih standarda sigurnosti kvalitet hrane. Nešto više o značaju uvođenja standarda kvalitete razgovaramo sa direktorom Instituta za standarde i sigurnsot d.o.o., Nerminom Mahmutovićem.

Od kada datira Institut za standarde i sigurnost d.o.o. i čime se bavi?

Institut za standarde i sigurnost d.o.o. ( ISS) je domaća bosanskohercegovačka kompanija koja se bavi pružanjem usluga audita, sertifikacije, kao i obuka iz oblasti međunarodnih standarda, koja je osnovana 2020.godine.

Mi posjedujemo iskustvo u skoro svim oblastima poslovanja, uslijed velikog broja sprovedenih nadzornih audita.

Institut za standarde i sigurnost pruža usluge certifikacije sistema upravljanja za ISO seriju standarda, ovisno o potrebama klijenata.

Certifikati koje ISS izdaje su u skladu sa akreditovanim međunarodnim certifikacionim kućama, koje su potpisnici evropskih IAF, EA i MLA Protokola.
Certifikacione kuće sa kojima ISS saradjuje su međunarodno priznate i prepoznatljive u čitavom svijetu.

Koji su benefiti uvođenja ISO standarda?

Benefiti su višestruki u kontekstu većeg nivoa konkurentnosti, pregovaračke sposobnosti, efektivnosti i efikasnosti u procesima, mjerljivosti i dosljednosti u ciljevima, konkretizaciji vizije i puta za ostvarenje misije, praćenju efekata realizacije planiranih aktivnosti i mnogi drugi. ISO je savršen menadžerski alat koji menadžerima nudi platformu za uspostavu sistema kontrole i praćenja procesa te delegiranja odgovornosti i ovlaštenja u realizaciji samih procesa.

Možete li nešto više reći o HACCP-u i HALAL standardu o kojima je bilo riječi i na Sarajevo Halal Fairu 2023.?

Konkretno rečeno, HACCP je dobra higijenska praksa i zakonska obaveza u procesima povezanim sa proizvodnjom i distrubucijom prehrambebih proizvoda. Ukoliko na to dodamo i legitimnost u načinu korištenja, distribucije, raspodjele dohotka generisanog na bazi prometa ovih proizvoda, fer i poštenog odnosa prema krajnjem korisniku onda to ima dimenzije međunarodnih standarda hrane.

Halal standard čini set pravila i smjernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim vjerskim običajima. Najveći broj zahtjeva Halal standarda su identični sa HACCP sistemom i ISO 9001 standardom, što organizacijama koje su uspostavile neki od ova dva sistema znatno olakšava pripremu za certifikaciju.

Halal standard je kompatibilan sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom (ISO) i u skladu je sa Halal standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I – Halal food. Za razliku od ostalih standarda i HACCP sistema, Halal sertifikacija nije u klasičnom sistemu certifikacije i akreditacije.

Certifikate za ovaj sistem dodjeljuju organizacije ovlaštene od strane islamske vjerske zajednice. U Bosni i Hercegovini dodjeljuje Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Da li se u 2023.godini primjećuje rast u potražnji za HACCP i drugim ISO standardima?

Apsolutno da. Raduje me činjenica da poslovni ambijent ima veći nivo svijesti o potrebi za implementacijom standarda kvalitete i da smo u fazi da se korisnici sami javljaju za usluge. U ovom poslu sam od 2013.te godine i period od 2013.te do 2017.sasvim sigurno karakterizira teži put do pronalaska zainteresiranog krajnjeg korisnika za implementacijom i certifikacijom standarda kvalitete. Situacija se sada promijenila i korisnici sami iniciraju procese implementacije i certifikacije što je adekvatan indikator promjene svijesti o potrebi za jasno definisanim procedurama u svim organizacionim procesima.

Da li je Sarajevo Halal Fair 2023.doprinio širenju networkinga i donio određene benefite?

Svakako da. Imali smo priliku ponuditi svoje usluge, podijeliti promo materijale i ovim putem se zahvaljujemo Ministarstvu privrede, BBi banci i svim organizatorima ovako značajne manifestacije na kojoj smo imali priliku da se povežemo i kreiramo win win poslovne priče.