Crypto

Tehnički univerzitet u Beču razvio novi protokol za zamjenu različitih kriptovaluta


Kako se jedna kriptovaluta može zamijeniti za drugu? Do sada se moralo vjerovati velikim kripto ponuđačima ili se zadovoljiti jednostavnim transferima. Tehnički univerzitet u Beču kreirao je decentralizovan protokol koji dozvoljava upotrebu novih finansijskih instrumenata

Bitcoin je danas najpoznatija kriptovaluta na svijetu, ali postoje još mnoge druge koje nude razne mogućnosti. Za zamjenu kriptovaluta najčešće se koriste tzv. „mostovi“. Obično se iza toga kriju firme koje drže velike iznose različitih kriptovaluta i omogućavaju transfere. Tom prilikom često je dolazilo do sigurnosnih problema i kriminalnih radnji – ukradene su kriptovalute u vrijednosti od nekoliko milijardi eura.

Na Tehničkom univerzitetu u Beču razvijen je novi protokol koji zamjenu jedne kriptovalute u drugu omogućava na efikasan i bezbjedan način – i to potpuno decentralizovano bez korištenja velikog kripto-depoa od komercijalnih ponuđača. „Glimpse“ nudi potpuno nove opcije u svijetu kriptovaluta. Njegova upotreba je prihvaćena od strane „USENIX Security Symposium“, jedne od najprestižnijih informatičkih konferencija na svijetu, koja se održava u avgustu u Los Anđelesu.

Kod kriptovaluta se svaka transakcija memoriše tako da je razumljiva za svakog, na javno vidljivom blockchainu, koji sadrži kompletan tok svih dotadašnjih transakcija. Tako je uvijek jasno sa kog računa se prenosi koji iznos, na koji drugi račun, i ko posjeduje koliko kriptovaluta. Ove transakcije mogu biti i komplikovanije od jednostavnog bankarskog transfera.

„Kod različitih kriptovaluta u sistem se može ubaciti transfer koji je samo onda validan ukoliko su ispunjeni određeni uslovi“, objašnjava Giulia Scaffino, autor protokola.

Ovi uslovi se u matematički precizno definisanom jeziku utvrđuju ugovorom koji kompjuter može da pročita, tzv. „smart contract“. Kasnije se automatski verifikuje da li su uslovi ispunjeni ili nisu, i u zavisnosti od toga se transfer obavlja ili prekida. Takve transakcije su i do sada unutar blockchaina bile moguće, ali sveobuhvatne transakcije jedne kriptovalute u drugu su komplikovanije i standardno se ne podržavaju. I upravo to će sa novim protokolom biti moguće. Novorazvijeni protokol može se direktno integrisati u postojeći kripto softver. Razgovori sa austrijskim finansijskim preduzećem „Bitpanda“ već su u toku