Tržišta i finansije

Centralna banka BiH očekuje postepeno smirivanje inflacijskih pritisaka


Centralna banka BiH provela je anketu o inflacijskim očekivanjima, a rezultati ankete sprovedene u junu 2023. godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih očekivanja za tekuću godinu

Inflacija je ponovo postala jedan od ključnih makroekonomskih izazova i njena dinamika diktira ekonomski učinak i u zemlji i u inostranstvu.

Prikupljanje informacija kroz Anketu o inflacijskim očekivanjima dobilo je na dodatnoj važnosti i Centralne banke BiH kao važan segment komunikacijske strategije provodi kvartalnu Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Rezultati ankete sprovedene u junu 2023. godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu iznosi 8,3 posto, a što je u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu 2023. godine, što govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla tri mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine.

Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja iznose 5,5 posto.

“Ovi pokazatelji govore da se očekuje postepeno smirivanje inflacijskih pritisaka u toku 2023. i 2024. godine, ali da je inflacija još uvijek na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka i da finansijske institucije kalkulišu sa povećanim stopama kroz duži period vremena”, navedeno je u izvještaju Centralne banke BiH.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 8,3 posto što je u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu 2023. godine, što nadalje govoreći da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla tri mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine.

Inflacijska očekivanja za 2024. godinu u ovom krugu anketiranja 5,5 posto, a cjelokupne rezultate ankete možete preuzeti na zvaničnoj stranici Centralne banke BiH.