Tema u fokusu

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica: Imperativ je biti oslonac mladima, privrednim subjektima i investitorima


Grad Konjic je dobio prestižno priznanje, Kruna razvoja privrede, jer su povećali prihod za 25%,  izvoz za 26% i broj uposlenih u realnom sektoru za 3%.

Malo je gradova u BiH koji se mogu pohvaliti da imaju preko 50 nacionalnih spomenika, kulturnu baštinu na listi UNESCO-a i snažnu privredu kao što je to slučaj u Konjicu, a dokaz za to je i prestižno priznanje Kruna razvoja privrede koje su dobili za postignute rezultate.

U kolikoj mjeri je ovaj grad privlačan za pokretanje novih proizvodnih pogona, najbolje svjedoči stanje stranih investicija, ali  i izuzetan angažman gradskih vlasti  Konjica na servisiranju privrede kroz povoljne linije finansiranja i aktivnu politiku zapošljavanja.

Kako ističe  Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica  u intervjuu za Poslovne novine, Grad Konjic nastoji bili snažan oslonac građanima,  privrednim subjektima i  investitorima, što je imperativ za  bolju budućnost.

“Rezultati naših nastojanja su vidljivi, što nas  raduje i čini ponosnim, jer smo u ukupnoj privrednoj slici u BiH prepoznati kao jedinica lokalne samuprave, koja bilježi pozitivne pomake i postaje lider u pojedinim oblastima proizvodnje. Želimo da upravo ovakvi pokazatelji budu podstrek svim uspješnim ljudima u BiH, ali i dijaspori, koji su razvili svoje biznis ideje, da se upoznaju sa onim što Grad Konjic čini u pravcu razvoja privrede, i da na osnovu ponuđenih projekata pokrenu svoje poslovanje upravo ovdje”, naglasio  je Ćatić.

Značajno mjesto u privrednoj slici Konjica čini metalska industrija, u koju investitori  najviše ulažu. Možete li reći nešto o tome?

Da, Konjic je  decenijama naslonjen na metalsku industriju, koja je izvozno orijentisana. U prvom redu tu je Privredno društvo Igman koje zapošljava cca. 1300 radnika, bilježeći iz godine u godinu poslovne uspjehe, koji omogućavaju kontinuirana ulaganja, otvaranje novih pogona i nova zapošljavanja, te predstavlja okosnicu razvoja Konjica i BiH. Već decenijama se u Konjicu spominje izreka “kako pola stanovništva radi u Igmanu, a druga polovica se hrani od Igmana”.što dovoljno govori o njegovom značaju.

U aprilu tekuće godine zabilježen je veliki iskorak konjičke privrede, zahvaljujući najvećoj privrednoj investiciji Japana u BiH. Ponosni smo na činjenicu da smo bili support  japanskoj korporaciji TSUBAKI NAKASHIMA, da  proširi svoje proizvodne pogone i sagradi novu fabriku – Centar za proizvodnju konusnih valjaka za autoindustriju i željeznice, koje izvoze u cijeli svijet. Ujedno, povećali su i  broj uposlenih  sa nekadašnjih 138, na današnjih 330 radnika.

Osim za metalsku industriju, čini se da su investitori sve više zainteresovani i za oblast turizma?

U okviru projekta koji su finansirali Grad Konjic i Delegacija EU u BiH, kroz program EU4Business Recovery, uz implementaciju GIZ -a, krajem juna je otvoren turistički info centar u sklopu objekta D-0 ARK Titov bunker.

Od značajnijih aktivnosti svakako treba spomenuti  izradu Strategije razvoja održivog turizma Grada Konjica od 2023. – 2027., čiji je cilj unapređenje stanja u sektoru turizma. Krajem 2022. potpisan je Sporazum o uspostavi Turističkog klastera “Welcome to Konjic”, kojim su stvorene pretpostavke za jedan novi, inovativniji način djelovanja kada je u pitanju turizam u Konjicu.

Kakvo je, prema Vašem mišljenju, danas stanje  privrede u  Konjicu ?

Privreda bilježi kontinuiran rast i razvoj. Uslovi koje Konjic ima, privlače privrednike i potencijalne investitore. Mi se trudimo da  podržavamo privredu u okviru svojih nadležnosti. Nastojimo da sagledamo potrebe privrede, bilježimo još bolje rezultate i razvijamo nove programe koji će Konjic otvoriti za neke nove investicije. Konjic koji je privlačan za život građana,  turiste i za investitore  je naš cilj.

Šta  Grad Konjic čini  kako bi  privrednicima olakšao poslovanje ?

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom gradnje Koridora V C prema jugu, Konjic je dobio još više mogućnosti za bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu, što stvara dodatnu vrijednost ukupnoj privrednoj slici ovog dijela BiH. S obzirom na to i činjenicu da je Konjic potentno područje za ulaganja, u skladu sa sve većim interesom investitora, uređujemo postojeće industrijske zone i cilj je uspostaviti nove. Nedavno smo otvorili Centar za pružanje usluga na lokalitetu industrijske zone, gdje je smješten najveći broj privrednih subjekata, jer želimo administrativne poslove građanima učiniti još jednostavnijim i bržim, a privrednicima omogućiti efikasniji i lakši rad.

Koje najznačajnije projekte ste realizovali u proteklom  periodu?

U želji da jednim sveobuhvatnim projektom uređenja podignemo nivo kvaliteta življenja u Konjicu, krenuli smo u realizaciju značajnog projekta za stanovnike Kolonije. Projekat podrazumijeva niz različitih radova od rekonstrukcije asfaltnih površina, saobraćajnice, zelenih površina, do izgradnje i uređenja pješačke staze obalom rijeke Neretve, uređenja parkinga, postavljenja nove ulične rasvjete, video nadzora. U narednoj fazi aktivnostima će biti obuhvaćeni i neboderi. Posebna pažnja posvećena je uređenju parkova, a izgradnjom pješačkog mosta preko rijeke Neretve, grad će dobiti jedan zatvoreni prsten sa moderno uređenim šetalištima. Završetkom planiranih aktivnosti Konjic i njegovi stanovnici dobit će potpuno novi, funkcionalniji, uređeniji i ljepši ambijent, odnosno kvalitetniji i sadržajniji život za sve generacije.

U sklopu realizacije projekata održivog razvoja, a u cilju poticanja stanovnika na boravak u prirodi Grad Konjic počeo je aktivnosti na izradi edukacijske staze u botaničkom rezervatu “Vrtaljica”, koji će biti obogaćen sa dva vidikovca i staklenom šetnicom, novim klupama za odmor, te adrenalinskim parkom.

Koliko sredstava ste izdvojili  iz budžeta Grada  na programe  razvoja Konjica?

Ukupni tekući transferi u budžetu Grada Konjica za 2023. godinu iznose 6.442.289,00 KM.

Za programe Aktivne politike zapošljavanja budžetom su planirana sredstva iznosu od 500.000,00 KM, riječ je o projektima podrške privredi, mladima, projektima energetske efikasnosti.

Za projekte unapređenja zdravstvene kvalitete života građana i projekte izgradnje sportske infrastrukture, predviđen je iznos od 1.080.000,00 KM. Kroz izdatke, koji su budžetom planirani u iznosu od od 7.000.000,00 KM Grad Konjic realizuje projekte unaprijeđenja putne infrastrukuture, izgradnju građevina, te nabavku neophodne opreme i javne rasvjete.  

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste  zacrtali ?

Smatram da uvijek može i više i bolje. Razvoj Konjica kao lokalne sredine, napredak od pojedinačnog poljoprivrednog proizvođača, samostalnog obrtnika, do najvećih nosilaca privrednog razvoja su bili glavni ciljevi, koji su većim dijelom i ostvareni. Aktivno smo radili sa Udruženjem poslodavaca na osmišljavanju mjera za razvoj i otvaranje novih proizvodnih pogona, kao i novih radnih mjesta. Zajedno smo osmislili kredite za privredu sa povoljnim kamatnim stopama I to kratkoročne sa nula posto, a dugoročni sa samo jedan posto. O tome svjedoče rezultati, kao i prestižno priznanje Kruna razvoja privrede koje je Grad Konjic dobio, jer smo povećali prihod za 25%, izvoz za 26% i broj uposlenih u realnom sektoru za 3%.

U kolikoj mjeri Grad Konjic pomaže mladima da  razviju vlastiti biznis i ostanu u BiH?

Upravo su mladi ljudi i stvaranje uslova za njihov napredak, obrazovanje, zaposlenje, zasnivanje porodice, život u Konjicu i BiH u fokusu mog djelovanja kao gradonačelnika.

Aktivna politika zapošljavanja, rješavanje stambene problematike mladih, stipendiranja studenata i srednjoškolaca, nagrađivanje najuspješnijih, usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, otvaranje Centra za podršku mladima kroz projekat “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica” – samo su neke od mjera koje već daju rezultate. U završoj fazi je izrada Strategije prema mladima, a  nastojali smo ići  i sa značajnim mjerama, prije svega za rješavanje stambene problematike. Za kredite namjenjene za kupovinu prve nekretnine u iznosu do 1.000.000 KM do 20 godina, Grad Konjic je subvencionirao kamatu u 100 % iznosu, a subvencionirali smo i porez prilikom kupovine stana u iznosu do 2.000 KM.

.

Kakva je  Vaša daljnja vizija razvoja Grada Konjica?

Najveći izazov za Gradsku upravu Konjic, kao i za našu državu, jeste kako i na koji način stvoriti ambijent koji će zaustaviti trend odlaska mladih. Planovi koje imamo usmjereni su na stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja, kako bismo privukli što više investitora koji će, otvarati nove proizvodne pogone i proširivati postojeće.

Naš plan je da u smislu daljeg razvoja Konjica više uključimo  našu dijasporu, naročito kroz učešće u projektu USAID-a “Diaspora Invest”. Nedavni susret sa gospodinom Lukom Rajićem, Konjičaninom koji živi u Švicarskoj i koji je ostvario značajne poslovne rezultate, bio je prilika da kažemo da želimo partnerski odnos sa svima koji su se ostvarili tamo gdje danas žive, ali i da uputimo poruku svima da nikad ne zaborave Konjic, da ga zajednički gradimo kako bi bio još ljepši i bolji.