U fokusu

Minela Pehilj, direktorica EKU INŽINJERING d.o.o. Sarajevo: Mlad i perspektivan stručni tim generira poslovni uspjeh


Jedna od vodećih kompanija u industriji prodaje elektromaterijala u BiH, kompanija EKU INŽINJERING d.o.o. Sarajevo ostvarila je u protekle tri godine izuzetno brz poslovni rast i realizovala brojne značajne projekte.

EKU INŽINJERING je ekskluzivni distributer  za bh. tržište renomiranih njermačkih proizvođača Obo  Bettermann i Klaus Faber u oblasti elektro opreme, te italijanskog proizvođača Riello  za UPS Sisteme za alternativno napajanje.   

Prema riječima Minele Pehilj, direktorice EKU INŽINJERING d.o.o.Sarajevo, iako su posljednje godine bile  izazovne za poslovanje, uspjeli su  da se izbore za značajan dio tržišnog učešća u elektro-energetskom sektoru.

Razlozi  našeg poslovnog uspjeha leže u činjenici da smo okupili mlad i perspektivan stručni tim, koji je u stanju našim  korisnicima osigurati najbolju moguću konzultantsku, tehničku i edukacijsku potporu. Dinamičnost, fleksibilnost i spremnost na usavršavanje i nove izazove ključne su odlike naših zaposlenika, koje nam omogućavaju da budemo lider u industriji prodaje elektromaterijala”, istaknula je Pehilj.

EKU INŽINJERING d.o.o. Sarajevo  rangirana je u projektu “Brzorastuće kompanije u BiH “ Poslovnih novina. Kako ste ostvarili  tako brz poslovni rast?

Misija naše firme su zadovoljni poslovni partneri, kupci i dobavljači, a rezultat ove poslovne filozofije je njihovo  stečeno povjerenje. Naš brzi poslovni rast u posljednje tri godine  je dokaz da smo od samog početka radili ispravno i sve s jednim ciljem, a to je težnja ka boljem i većem napretku. Stoga je naš  naporan i konstantan rad svih ovih osam godina na kraju krunisan  jednim ovako sjajnim priznanjem.

Koji je osnovni koncept poslovanja Vaše firme  i možete li  ukratko predstaviti  EKU INŽINJERING ?

Firma je koncipirana na način da se bavi projektnom prodajom i veleprodajom, te inžinjering-om. Inače, EKU  INŽINJERING je osnovana krajem 2015. godine. Naši kupci su firme koje se bave izradom elektro instalacija, kao i građevinske firme, te sve ostale industrije koje imaju veze sa elektrikom, elektronikom i elektro opremom.

Mnogo je brendova sa kojima radimo kako domaćih, tako i inozemnih. Naročito  bih izdvojila njemačke brendove od kojih bih spomenula  Obo Bettermann, koga pratimo od samih početaka nastanka naše  firme sa isporukom kablovskih nosača i kablovske opreme, Drugi veliki  njemački proizvođač kojeg zastupamo je Klaus Faber proizvođač kablova, a treći koga zastupamo sa  UPS sistemima za alternativno napajanje  je italijanski proizvođač Riello.

Na koje realizovane projekte ste najponosniji?

Jedan od naših najvećih projekata  u 2022 godini, koji je realizovan u Sarajevu je ASA bolnica, za  koju smo isporučili nosače kablova i kablove, te kablovski pribor. Nosače kablova i opremu Obo Bettermann smo također isporučili  i za Klinički centar u Banja Luci. Također, jedan od  značajnijih projekata je bila isporuka Faber kablova i opreme za fabriku Arcelor  Mittal u  Zenici, a za  tunel Vranduk  smo isporučili Riello UPS sisteme itd…

Koji su, po Vašem mišljenju,  najveći problemi u poslovanju Vaše kompanije ?

Najveći problem, generalno, na našem tržištu je naplata potraživanja. I pored dobijenih sudskih presuda, neka potraživanja je nemoguće naplatiti, a to je velika kočnica za poslovanje. .Kad bi se ovaj problem mogao riješiti , a može se riješiti uz dobru volju nadležnih, većina firmi pa i naša, koje su razvojno orjentisane, rasle bi brže i bolje.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja  2023. i u narednoj godini ?

Osnovni plan je ostati na dosadašnjem kursu, zasnovanom na radu i napretku. Do kraja ove godine trebamo da završimo ugovorene projekte. Trenutno smo u izradi ponuda za projekte planirane za 2024. godinu i nadamo njihovoj realizaciji.