Tema u fokusu

Holzwerk iz Sarajeva radi enterijere od drveta za klijente u Austriji i Njemačkoj


Kompanija Holzwerk d.o.o. Sarajevo, koja se bavi izradom enterijera od svih vrsta drveta, zahvaljujući timu iskusnih profesionalaca i brojnim uspješno realizovanim projektima, postala je prepoznatljiv brend u BiH i regionu, a prisutni su i na tržištu EU.

Nastala kao dogovor dvojice entuzijasta i zaljubljenika u svoj posao Sulejmana Hodžića i Erdala Selmanovića, koji su se slučajno sreli 2017. godine, kompanija Holzwerk danas je postala prepoznatljiv brend za izradu enterijera od svih vrsta drveta.

Osnovni cilj dvojice osnivača i suvlasnika Holzwerka bio je i ostao napraviti kompaniju, prepoznatljivu po tome što se bavi izradom enterijera od svih vrsta drveta po principu ručne  izrade i po želji kupca.

Prema riječima Sulejmana Hodžića, direktora i suvlasnika viziju kupaca pretvaraju u željeni komad namještaja i enterijer.

Ne postoji enterijer koji ne mogu realizovati

“Zahvaljujući našem stručnom timu od 12 uposlenih profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom, na koje smo naročito ponosni, možemo reći da ne postoji enterijer koji po želji kupca ne možemo realizovati u našim proizvodnim prostorima. Naša manufakturna radionica smještena je u industrijskoj zoni u Vogošći (krug „UNIS-PRETIS“).

Bavimo se izradom i montažom svih dijelova enterijera (kuhinje, unutrašnja vrata, ormari, komode, zidne kompozicije, stolovi, kreveti od svih vrsta drveta (uključujući puno drvo) i opremanjem stambenih i poslovnih objekata, hotela, ugostiteljskih i prodajnih objekata, apartmana itd”, istaknuo je Hodžić.

Najbolja potvrda prethodno rečenog, kako dalje navodi Hodžić su njihovi mnogobrojni klijenti koji svojim prijateljima, rodbini, komšijama preporučuju rad i profesionalnost Holzwerk kompanije u Sarajevu.

Dokazali se i u Austriji i Njemačkoj

“Sva tržišta su nam podjednako vrijedna i smatramo ih našom ciljnom destinacijom. Želimo se još više pozicionirati na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i tržištima zemalja regije, uz napomenu da smo se kroz nekoliko zahtjevnih projekata uspjeli dokazati i među bh. dijasporom u Austriji i Njemačkoj”, naglasio je Hodžić.

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima postignutim naročito u posljednje tri godine, kompanija Holzwerk d.o.o. Sarajevo rangirana je u projektu „Brzorastuće kompanije u BiH“ koji već sedmu godinu rade Poslovne novine.

“Uvijek nastojimo da budemo što bolji i ispunimo zahtjeve tržišta, odnosno da iza naše saradnje ostane zadovoljan kupac i da nam ta činjenica bude najbolja preporuka za sve buduće klijente. Po svemu sudeći, uspjeli smo u toj našoj namjeri i jako smo zadovoljni postignutim rezultatima”, naglašava Selmanović.

Protekle tri, četiri godine bile su vrlo izazovne za poslovanje, navodi dalje Selmanović, prije svega zbog velikih poremećaja na tržištima uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Najveći uspjeh- sačuvali tim

“Zahvaljujući jednom velikom projektu i stečenom povjerenju kod investitora, uspjeli smo da „preživimo“ period zatvaranja i potpune stagnacije. Pandemija je prošla, a mi smo uspjeli sačuvati tim, što ujedno smatramo jednim od naših najvećih uspjeha. Međutim, posljedice još uvijek osjetimo, pa čak i u ovih devet mjeseci tekuće godine”, tvrdi Selmanović.

Iza kompanije Holzwerk su brojni uspješno realizovani projekti koji nose njihov pečat, a kako navodi Sulejman Hodžić, jedan od njih je opremanje poslovnog sjedišta informatičke firme na padinama Trebevića.

Brojni realizovani projekti Holzwerk-a

“Radilo se o izuzetno zahtjevnom projektu, kako dizajnerski, tako i tehnički. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo opravdali ukazano povjerenje investitora, te dobili brojne komplimente i pohvale za izvedbu enterijera koji krasi taj unikatan objekat nad Sarajevom. Također, opremili smo i određeni broj stambenih jedinica u, trenutno najprestižnijim poslovnim zgradama i objektima u Sarajevu, kao i nekoliko reprezentativnih, manjih objekata na Bjelašnici. Naravno, i u tekućoj godini nastavili smo sa opremanjem nekoliko stambenih i poslovnih objekata u Salzburgu u Austriji i Minehnu u Njemačkoj, ali i Banja Luci, Gradačcu, Sarajevu”, tvrdi Hodžić.

Poskupljenja materijala i nedostatak radne snage

A Selmanović dodaje da naročito u posljednje vrijeme sve veći problem na tržištu postaje nedostatak kvalifikovane radne snage, koja se kontinuirano usavršava u majstorskim znanjima obrade drveta.

“Nije isto raditi u velikim fabričkim postrojenjima u kojima se automatskim ili poluautomatskim trakama i linijama proizvodnje izrađuju dijelovi enterijera i u jednom manufakturnom postrojenju kao što je naše, gdje se oslanjamo na znanje i vještinu radnika. Upravo zato se baziramo na ručnu izradu enterijera u skladu sa zahtjevima kupca, prateći najsavremenije materijale i obrade istih. Stoga moram istaći da je jedan od naših najvećih uspjeha naš tim stručnih i krajnje požrtvovanih radnika, koji sa velikom predanošću pristupaju svakom projektu i zahtjevu klijenta”, ističe Selmanović.

Drugi veliki problem na tržištu, nadovezuje se Hodžić su velika poskupljenja materijala i troškova proizvodnje.

“Bilo bi logično da to prati i povećanje cijena finalnog proizvoda. Međutim, to nije slučaj i proizvođači su u krajnje nezavidnoj situaciji jer su se troškovi povećali, a cijene finalnih proizvoda ostale iste. Ovaj disbalans tjera proizvođače u gubitak i postavlja se pitanje da li je profitabilnije i bolje baviti se trgovinom ili proizvodnjom. Stoga se država i društvo u cjelini moraju snažnije i sistematičnije pozabaviti zaštitom i podrškom proizvodnje”, kaže Hodžić.

“Borba” za nove klijente i tržišta

Obojica suvlasnika Holzwerka se slažu da će nastojati do kraja 2023. i u toku prve polovine 2024. godine sanirati štete i zaostatke koji su se pojavili kao posljedica blokade tržišta izazvanih pandemijom COVID-19. “Naravno, nastavit ćemo kontinuiranu „borbu“ za novim klijentima i tržištima. Sve ovo podrazumjeva i kontinuirani rad na stručnom usavršavanju uposlenika, kao i usavršavanju procesa praćenja najsavremenijih  tehnologija koje se primjenjuju pri izradi namještaja i enterijera od drveta”, rekli su suvlasnici kompanije Holzwerk u Sarajevu.