Tema u fokusu

Jasmin Muminović, izvršni direktor Tehnodepo d.o.o. Sarajevo: Sa jasnom vizijom i kvalitetnim kadrovima nastavljamo rasti i u 2023.


Kompanija Tehnodepo d.o.o. Sarajevo koja se bavi  uvozom, veleprodajom i maloprodajom bijele tehnike, televizora, laptopa i druge tehničke robe poznatih svjetskih proizvođača ostvarila je u posljednje tri godine izvrstan poslovni rast, što ju je svrstalo među vodeće brzorastuće kompanije u BiH.

Ovom poslovnom uspjehu  kumovao je između ostalog jasan cilj i vizija iskusnog menadžmenta ove kompanije, ali i uloženi resursi, kao i veliki trud i znanje svih uposlenih  počev još od  osnivanja ove kompanije 2015. godine.

Prema riječima Jasmina Muminovića, izvršnog direktora Tehnodepo d.o.o. Sarajevo, tokom svih ovih godina prioritet im je bio da  budu odgovoran poslovni partner svim  interesnim grupama, bilo da je riječ o uposlenim, dobavljačima, kupcima i  klijentima.

“Što se tiče poslovanja u tekućoj 2023.godini, u prvih devet mjeseci Tehnodepo je imao ponovo brz i rekordan rast prihoda.  Naša očekivanja su da ćemo, kada se sumiraju  rezultati za 2023. godinu, biti na listi najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini, kao što smo to ostvarili i u prethodne tri godine”, istaknuo je Muminović.

Šta biste posebno izdvojili vezano za Tehnodepo,  kad je u pitanju poslovanje u 2023.?

Dvije stvari bih posebno izdvojio  kada je u pitanju naše poslovanje u 2023. godini.  Prva  je da smo početkom godine preuzeli brand “Kupitehniku”, u kompletu sa poslovnim aktivnostima u maloprodaji i web trgovini, što je dodatno ojačalo našu poziciju na tržištu i svrstalo nas među vodeće kompanije u našoj branši.

Druga stvar koju bih izdvojio, a koja je za nas veoma bitna,  je da smo kadrovski ojačali kompaniju sa mladim, ambicioznim i  kvalitetnim kadrovima sa kojima ćemo, sigurni smo, našu kompaniju razvijati i dalje u smjeru u kojem smo planirali.

Možete li ukratko  predstaviti Tehnodepo d.o.o. Sarajevo?


Tehnodepo je relativno mlada kompanija, osnovana 2015. godine u Sarajevu a bavi se uvozom, veleprodajom i maloprodajom bijele tehnike, televizora, malih kućanskih aparata, telefona, laptopa i druge tehničke robe poznatih svjetskih proizvođača. Tehnodepo je ujedno i ovlašteni uvoznik i distributer brandova Whirlpool, Indesit, Sencor, Elica i Mymassa na području Bosne i Hercegovine. Osim brandova koje uvozimo, u našim maloprodajnim objektima i web trgovini imamo zastupljene i ostale renomirane brandove kao što su: Gorenje, Hisense, Samsung, Philips, Beko,LG, Phillips, Tefal itd. U maloprodaji imamo zastupljeno preko dvije hiljade različitih artikala. . U Tehnodepou je trenutno zaposleno 14 radnika koji su raspoređeni i isključivo se bave prodajom kroz različite kanale prodaje  veleprodaju, maloprodaju i web trgovinu. 

Osim bijele tehnike i ostale potrošačke elektronike, u svojoj ponudi ste u prošloj godini    uvrstili i namještaj?

Da, pored bijele tehnike i ostale potrošačke elektronike u 2022. godini u ponudu smo uvrstili i namještaj, koji se odlikuje visokom kvalitetom i modernim i praktičnim dizajnom. Konkretno, riječ je o trpezarijskim stolovima i stolicama, klub stolovima, barskim stolicama, komodama i policama.

Koja su ključna tržišta Vaše kompanije?

Tržište naše kompanije je kompletno tržište Bosne i Hercegovine, a koje opslužujemo kroz tri prodajna kanala, veleprodaju, malopro idaju  i web prodaju. Proizvode iz našeg asortimana dostavljamo u sve krajeve Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o kupcima u veleprodaji ili krajnjim kupcima i to u roku ne dužem od 48 sati, a u većini slučajeva isporuka se završi u roku kraćem od 24 sata.

Koji su najveći problemi ili izazovi u poslovanju Vaše kompanije?

Možda će nekima zvučati nerealno, ali moram istaći da nemamo nikakvih većih problema u poslovanju. Što je u našoj mogućnosti i nadležnosti rješavamo, ne dozvoljavamo da bilo šta ostaje neriješeno, da se akumulira i preraste u ozbiljniji problem. Situacijama na koje mi ne možemo uticati i promijeniti, pokušavamo se prilagoditi na najbolji mogući način. Iza nas su ostali veliki izazovi, kao što je bio period pandemije COVID -19,  u kome smo se prilagodili novonastaloj situaciji. Rekao bih uspješno, ne dozvolivši da niti jedan naš uposlenik ili poslovni partner bude uskraćen za ono što je njegovo pravo. Čak smo se u tom najtežem period dalje razvijali, otvorili novu poslovnu jedinicu, zaposlili radnike i povećali prihode.

Koje najznačajnije projekte namjeravate realizovati u narednom periodu i kakvi su Vaši poslovni planovi  do kraja tekuće godine i u narednoj 2024.?

Što se tiče poslovanja u 2023., osim u slučaju nekih značajnih nepredviđenih poremećaja do kraja godine, očekujemo da se opet nađemo među vodećim brzorastućim kompanijama u BiH. Ovo temeljimo na već ostvarenim  rezultatima u prva tri kvartala ove godine, koji su rekordni po prihodima u istoriji kompanije, ali i na dodatnoj snazi koju smo dobili sa novim kadrovima.

Očekujemo da će 2024.godina biti veoma izazovna za razliku od poslednje dvije, tri godine i da će biti otežano poslovanje. U skladu s tim, planiramo strategije i ciljeve i  pripremamo se za poslovanje u okolnostima koje nas očekuju, kako bi se mogli uspješno nositi sa istim.